Bivši rumunski premijer ostao bez doktorske titule zbog plagijata

Bivšem rumunskom premijeru Viktoru Ponti je 1. avgusta oduzeta doktorska titula pošto je utvrđeno da je njegova disertacija plagijat, saopštilo je rumunsko Ministarstvo prosvete. To je prvi takav slučaj u Rumuniji, a bez doktorske titule bi uskoro mogao da ostane i bivši ministar unutrašnjih poslova Gabrijel Orea pošto je utvrđeno da je i on plagirao doktorat.
 
"Oduzimamo doktorsku titulu koja je Ponti dodeljena na Univerzitetu u Bukureštu", navodi se u dokumentu koji je potpisao ministar prosvete Mirčea Dumitru.
 
Rumunski Nacionalni savet za potvrđivanje titula, diploma i sertifikata potvrdio je krajem jula ubedljivom većinom glasova raniju odluku o poništenju doktorata. Prethodno su tri različite stručne komisije od 2012. godine utvrdile da je reč o plagijatu.
 
Stručnjaci su utvrdili da je Ponta plagirao trećinu doktorske disertacije o funkcionisanju Međunarodnog krivičnog suda, koju je odbranio 2003. godine.
 
Naucni časopis Nejčer (Nature) je u junu 2012. godine prvi obelodanio tvrdnje o plagijatu u tekstu u kome se navodi da je više od polovine Pontine doktorske disertacije plagijat rada dvojice rumunskih profesora prava.
 
Ponta je negirao plagijat i ocenio da je reč o političkom napadu na njega. Bivši premijer je, međutim, priznao da nije uvek navodio izvore citata u fusnotama.
 
On je, po dolasku na vlast 2012. raspustio je jednu komisiju koja je istraživala navode o plagijatu njegovog doktorata i izmenio sastavu druge komisije kako bi u nju uključio osobe naklonjene njemu.
 
Zatim je u decembru 2014. izjavio da je spreman da se odrekne titule doktora ali je Univerzitet u Bukureštu stavio do znanja da zakon ne predviđa takvu mogućnost.
 
Ponta, koji je i na meti više istraga o korupciji, u novembru prošle godine je podneo ostavku na funkciju premijera, posle masovnih protesta koji su izbili posle razornog požara u noćnom klubu u Bukureštu, u kome su poginue 64 osobe.
 
Rumunski politicari često su na meti optužbi za plagiranje akademskih radova.
 
Nacionalni savet za potvrđivanje titula, diploma i sertifikata utvrdio je 1. avgusta da je bivši ministar unutrašnjih poslova Gabrijel Orea plagirao doktorsku disertaciju iz 2000. godine na temu pravosudnih žalbi iz istorijske perspektive.
 
Radna grupa tog tela je prošle nedelje saopštila da Opreina doktorska disertacije "nije u skladu sa etičkim standardima naučnog istraživanja".
 
Predsednik etičkog odbora Univerziteta u Bukureštu Marijan Popesku je rekao da je "na desetine strana u potpunosti kopirano".
 
Oprea, koji je bio ministar unutrašnjih poslova u periodu 2014-2015, rekao je da će se žaliti na odluku.

Izvor: AFP/Euractiv

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…