Bivši češki premijer pred sudom zbog mahinacija sa evropskim dotacijama

Andrej Babiš

Prag, 12. septembar 2022. – U Pragu je počelo suđenje bivšem češkom premijeru Andreju Babišu.

Do suđenja je došlo pet godina posle početka istrage, a optužen je da je pre 13 godina na prevaru dobio dotacije od oko dva miliona evra za porodičnu farmu i konferencijski centar Rodino gnezdo.

Zajedno sa Babišem pred sudom odgovara i bivša menadžerka u Babišovom agro i petrohemijskom koncernu Agrofert Jana Nađova koja je, prema optužnici, mahinacijama dobila od EU novac za Rodino gnezdo na koje farma ne bi imala pravo a Babiš je optužen da joj je u prevari pomogao.

Rodino gnezdo bilo je do 2007. deo koncerna Agrofert ali tada je izdvojeno iz koncerna i postalo deoničarsko društvo u kome su vlasnici akcija bila Babišova deca i njegova tada nevenčana supruga Monika, prema optužnici namenski da farma dobije dva miliona evra dotacija iz fondova EU za mala preduzeća, na šta kao deo koncerna ne bi imala pravo.

Čim je prošao kontrolni period korišćenja dotacije, farma je vraćena u matični koncern, dok je Babiš prestao da bude njen vlasnik kada je, prema novom, tada usvojenom češkom zakonu, zbog sukoba interesa bio prinuđen da kao premijer prebaci svoje poslovno carstvo u poverenički fond kako formalno ne bi bio vlasnik preduzeća koje dobija javne nabavke.

Državni tužilac za krivično delo mahinacija sa evropskim dotacijama zahteva i za Babiša i za Nađovu uslovnu kaznu od tri godine zatvora a od Babiša još i novčanu kaznu od 416.000 evra a od Nađove 20.000 evra.

Nevin sam. Drago mi je da će svi videti moje argumente protiv te neistinite optužnice. To je politički motivisano krivično gonjenje. Nadam se da ću sud biti nezavisan„, kazao je pred ulazak u sud Babiš.

Za suđenje decenije bivšem premijeru vlada veliko interesovanje medija ali i građana za koje je izdvojeno 80 besplatnih ulaznica da ga prate direktno u sali, što su iskoristili uglavnom Babišovi protivnici i kada je ušao uzvikivali su „Konačno“ i „Došao ti je sudnji dan„.

Aktivisti nevladinog udruženja Milion trenutaka za demokratiju, koji su dok je Babiš bio premijer do jeseni 2021, uspevali da okupe na demonstracijama protiv njega u Pragu stotine hiljada ljudi, doneli su pred zgradu Gradskog suda u Pragu maketu zatvorske ćelije sa rešetkama i fotografijama Babiša.

Želimo da mu pokažemo eventualnu budućnost„, kazali su jutros organizatori tog protesta.

Tokom već zakazanih ročišta, sud se do 21. oktobra sprema da sasluša 40 svedoka ali ne očekuje se da će suđenje biti završeno u tom roku, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…