BIRODI: Vladavina prava, integritet i javnost – lekovi protiv lične vlasti

Međustranački dijalog

Beograd, 20. septembar 2021. – Druga faza međustranačkog dijaloga pod pokroviteljstvom Skupštine Srbije, uz posredstvo Evropskog parlamenta, održana je 17. i 18. septembra 2021.

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) je uradio analizu  Nacrta Zaključka druge faze međustranačkog dijaloga.

Kao naučenu lekciju BIRODI izdvaja činjenicu da je „izborni integritet usko povezan sa vladavnim prava, integritetom institucija i slobodnom javnošću, tj. svega čega trenutno nema (u dovoljnoj meri) u Srbiji“.

U analizi BIRODI konstatuje da Srbija nema samo problem izborne krize,  već ima problem vladavine prava, integriteta institucija i slobodne javnosti.

Kao prvi korak u borbi za fer i poštene izbore BIRODI ukazuje da je potrebno insistirati na obnovi vladavine prave i integritetu institucija.

Prihvatanjem takvog pristupa, objašnjavaju iz ove organizacije, zahtevi i rešenja moraju da idu u smeru beskompromisnog poštovanja postojećih zakona i nadležnih institucija i promena u okviru postojećeg institicionalno normativnog okvira.

Paralelna i „prečica“ rešenja nisu saveznik već deo problema, kategorični su autori Analize i dodaju da vladavina prava i integritet institucija, uz slobodnu javnost, predstavljaju lekove protiv lične vlasti.

BIRODI će svoju ocenu izbornog integriteta donositi upravo na sadržaju i poštovanju zakona, koji su (ne)posredno vezani za izborni proces.

Pored toga, ova organizacija će pratiti i postupanje institucija koje imaju (ne)posredne nadležnosti vezane za izbore, odnosno poštovanje kodeksa i postupanja profesija koje su (ne)posredno vezane za izborni proces.

Izradom izveštaja o izbornom integritetu BIRODI će pokušati da doprinese jačanju izborne javnosti, čineći prvi, ali ne dovoljni korak u razvoju izbornog integriteta.

Drugi korak ove organizacije  je da, mesečnim izveštajima i formiranjem izbornog panela, proces navedenog monitoringa učini participativnim.

Analizu Nacrta Zaključka druge faze međustranačkog dijaloga, u celosti, možete pročitati na sajtu Biroa za društvena istraživanja (BIRODI).

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…