1. Početna
  2. Borba protiv korupcije
  3. BIRODI: Vlada da razreši direktorku Kancelarije za ljudska i manjinska prava

BIRODI: Vlada da razreši direktorku Kancelarije za ljudska i manjinska prava

Beograd, 17. februar 2017. (BIRODI) – Biro za društvena istraživanja traži od Vlade Republike Srbije da donese odluku o razrešenju direktorke Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

Povod za ovaj zahtev su izjave direktorke, Suzane Paunović, date prilikom učestvovanja u emisiji "Novi dan" N1 televizije, kojima je osudila čin uzbunjivanja javnosti koji je izvršila Marija Mali, kako je definisano u članu 19. Zakona o zaštiti uzbunjivača, ukazuju iz ove organizacije.

Tako je Marija Mali postala uzbunjivač prema članu 2. ovog zakona.

Zakon kaže da je „uzbunjivač” fizičko lice koje izvrši uzbunjivanje u vezi sa svojim radnim angažovanjem, postupkom zapošljavanja, korišćenjem usluga državnih i drugih organa, nosilaca javnih ovlašćenja ili javnih službi, poslovnom saradnjom i pravom vlasništva na privrednom društvu, podseća BIRODI.

Direktorka Kancelarije je omalovažila čin uzbunjivanja, sledećom izjavom:

"Iz izjava koje daje vidim da se više se stavlja jedan politički kontekst, nego interes dece. I drugi roditelji su ostali bez starateljstva nad decom, ali se nisu obraćali na ovakav način i tražili zaštitu javnosti" 

Zakon o zaštiti uzbunjivača je jedan od ključnih instrumenata zaštite ljudskih prava, tako da postupak Suzane Paunović, bilo da je učinjen iz neznanja, ili iz namere da izvrši odmazdu nad uzbunjivačicom Marijom Mali, je čini nedostojnom za daljnje obavljanje funkcije direktorke Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

O tome da li su podaci koje uzbunjivač poseduje relevantni odluku donosi sud. 

BIRODI poziva antikorupcijska tela, organizacije za zaštitu ljudskih prava, građanke i građane da se pridruže ovom zahtevu.

BIRODI, kao članica međunarodne Koalicije za zaštitu uzbunjivača Jugoistočnoj Evropi , upoznaće međunarodnu javnost sa ovim slučajem.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…