BIRODI: Ustavni sud da reaguje povodom sukoba interesa predsednika Srbije i SNS u izbornoj kampanji

Ustavni sud

Beograd, 19. oktobar 2020. – Biro za društvena istraživanja (BIRODI) pozvao je Agenciju za sprečavanje korupcije, Savet za borbu protiv korupcije i Ustavni sud, da reaguju povodom izveštaja ODIHR u kome se navodi da je učešće predsednika Srbije u izbornoj kampanji na izborima u junu „urušilo integritet izbornog procesa“.

BIRODI navodi da je izveštaj OEBS-ove Kancelarije za demokratiju i ljudska prava (ODIHR) preuzela i Evropska komisija, koja je učešće predsednika republike u izbornoj kampanji definisala u svom Izveštaju o napretku Srbije kao „odsustvo razdvajanja javnih i partijskih funkcija tokom izborne kampanje„.

Povodom toga BIRODI je Agenciju za sprečavanje korupcije pozvao da predstavi rešenje sukoba interesa, koji postoji u Narodnoj skupštini Srbije kada je u pitanju odnos izabranih narodnih poslanika i predsednika republike, „u formi predloga izmene i usklađivanja ustavnog i zakonskog okvira„.

BIRODI je pozvao Savet za borbu protiv korupcijeda izradi analizu postojanja sukoba interesa tokom izbornog procesa i prosledi Vladi Srbije koja bi u skladu sa članom 109 Ustava Srbije poslala obrazložen predlog predsedniku Republike Srbije da raspusti ovako izabran saziv Narodne skupštine„.

Ustavnom sudu je upućen poziv „da utvrdi da li je izborni proces sproveden sa ili bez kršenja Ustava Srbije, odnosno postupi po prijavama građana koje su podnete tokom trajanja izbornih radnji o čijem postojanju je BIRODI upoznat od podnosioca„.

Sve vreme izborne kampanje BIRODI je ukazivao da učešće predsednika Srbije u izbornom procesu za posledicu ima kršenja Ustava Srbije (član 6) koji reguliše sukob interesa, odnosno kršenje tada važečeg Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije (član 27), odnosno novousvojenog Zakona o sprečavanju korupcije član 40„, navodi se u izveštaju.

BIRODI navodi da kršenje ovih zakona za posledicu ima „stavljajnje u zavisan odnos izabranih poslanika sa liste ‘Aleksandar Vučić za našu decu’ spram predsednika Republike, jer se dovodi u pitanje ostvarivanje člana 118 Ustava Srbije i člana 55 Zakona o Narodnoj skupštini Srbije„.

Naime, predsednik Republike je koristeći i fukciju predsednika Srpske napredne stranke (SNS) formulisao kriterijume i predložio kandidate za listu političke stranke čiji je predsednik (član 45 Statuta SNS-a), te ih u kampanji pomogao da budu izabrani za poslanike, čime ih je stavio u zavisan odnos spram sebe„, navodi BIRODI.

To je definisano nekada važećem članom 27 Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, odnosno sada važećem članu 40 Zakona o sprečavanju korupcije.

BIRODI navodi da je o svojim nalazima obavestio ODIHR, EU parlametarce, Agenciju za borbu proti korupcije, Ustavni sud i samog predsednika Srbije, kao i da će nastaviti da prati postupanje navedenih institucija i o tome u saradnji za međunarodnim stručnjacima izveštavati institucije EU i ODHIR-a.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…