BIRODI: Uspostaviti efikasan antikorupcijski sistem na lokalnom nivou

potpisivanje

Beograd, 11. Januar 2017 – Povodom izveštaja Saveta za borbu protiv korupcije, Biro za društvena istraživanja smatra da  bi, formiranje lokalnih antikorupcijskih foruma po uzoru na LAF Niš, predstavljalo investiciju u u obnovi državnosti u korupcijom zarobljene države.

Izveštaj Saveta za borbu protiv korupcije o korupciji na lokalnom nivou govori da su gradovi i opštine u Srbiji koruptivni feudi kojima gospodare partijske oligarhije koje svoj legitimitet grade na proporcionalnom izbornom sistemu, koji je ukinuo neposrednu vezu sa građanima i urušenom integritetu javnih institucija, institucija civilnog društva i medija.

Iz tog razloga, BIRODI se obraća, pre svega, Agenciji za borbu protiv korupcije kao institiciji koja treba da izradi model lokalnih planova za borbu protiv korupcije, ali i na  Savet za borbu protiv korupcije, koji je bio uzor u delu sastava Lokalnog antikorupcijskog foruma Grada Niša.

BIRODI apeluje da ove dve institucije daju doprinos uspostavljanju efikasnog sistema borbe protiv korupcije na lokalnom nivou,

Taj sistem treba da omogući  efektivnu primenu antikorupijskog zakonodavstva, izradu i primenu planova integriteta, kao i zaštitu i podršku uzbunjivačima, jačanje javnosti na temu korupcije, jačanje mehanizama etičnosti i paralelno sa tim jačanjea principa dobre uprave u lokalnim samoupravama, saopštava BIRODI.

Uspostavljanje fabrika integriteta u gradovima i opštinama Srbije u formi lokalnih antikorupcijskih foruma, bi bila investicija u u obnovu državnosti u korupcijom zarobljene države.

Pozivajući se na iskustvo u formiranju i delovanju Lokalnog antikorupcijskog foruma grada Niša, kao i na poziv dobijen od gradskih vlasti u Vranju da BIRODI učestvuje u kreiranju lokalnog antikorupcijskog tela, BIRODI smatra da je model koji predlažu primenjiv i u ostalim jedinicama lokalne samouprave u Srbiji.

BIRODI predlaže da lokalna antikorupcijska tela budu formirana na način da ‘’građanska komisija’’ (u kojima ne bi bilo predstavnika lokalnih vlasti i političkih stranaka) u transparentnom procesu preko javnih konkursa bira članove lokalnog antikorupcijskog foruma.

‘’Građanska komisija’’ je sastavljena od predstavnika predloženih od strane novinarskih udruženja, organizacija civilnog društva, strukovnih udruženja, akademske zajednice, udruženja privrednka i sindikata uz učešće Agencije za borbu protiv korupcije i Saveta za borbu protiv korupcije na osnovu jasnih kriterijuma: građanski i profesionalni integritet, angažman u borbi za ostvarivanja javnog interesa i ukazivanja na korupciju, odnosno podrška i zaštita uzbunjivača.

Na ovaj način borba protiv korupcije se decentralizuje, postaje svakome dostupna, a republička tela za borbu protiv korupcije dobijaju saveznike i tako u velikoj meri rešavaju pitanje manjka ljudskih resursa, ukazuje BIRODI..

Pored oslobađanja gradova Srbije od lokalnih koruptivnih klika, ovako se uspostavlja antikorupcijska koalicija koja predstavlja, kako ključ za društvenu legitimizaciju borbe protiv korupcije, tako i alternativu aktuelnoj usitnjenoj, nekooridniranoj i neefektivnoj borbi protiv korupcije.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…