1. Početna
  2. Borba protiv korupcije
  3. BIRODI: U Nišu selektivno tumačenje antikorupcijskih propisa

BIRODI: U Nišu selektivno tumačenje antikorupcijskih propisa

Skupština grada Niša

Biro za društvena istraživanja – BIRODI, kao inicijator i autor modela Lokalnih planova za borbu protiv korupcije, na osnovu kojeg je nastao Lokalni antikorupcijski forum Niš, poziva sva antikorupcijska tela da u okviru svojih nadležnosti osude i spreče medijski i funkcionerski pritisak prema aktuelnom Lokalnom antikorupcijskom forumu Niš.

Naime, gradonačelnik Niša Zoran Perišić je na konferenciji za novinare  krajem prošle sedmice doveo u pitanje integritet ovog LAF-a, ponavljajući notornu neistinu da je njegov predhodni  sastav (2011- 2012) imao sedam od 11 članova u sukobu interesa. Prema mišljenju Agencije za borbu protiv korupcije iz 2011. godine, članstvo u savetodavnom telu, kakvo je LAF,  niti predstavlja, niti dovodi do sukoba interesa.

“Argument” o navodnom sukobu interesa koji bi trebalo da posluži diskreditaciji LAF-a plasiran je nakon što je to samostalno i nezavisno gradsko telo pokrenulo inicijativu da gradski funkcioneri vrate nezakonito primljen novac po osnovu „funkcionerskog dodatka“. Nezakonitost isplate “funkcionerskog dodatka” utvrdila je upravna inspekcija Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, tako da  gradonačelnik ovakvim ponašanjem ne samo da ne poštuje preporuke svog antikorupcijskog tela, već ni odluke državnih organa/službi.

Niški dnevni list Narodne novine je, pri tom, ovakvu izjavu gradonačelnika Perišića preneo i netačno i neprecizno, tako da prosečan čitalac i građanin stiče utisak da se optužba o navodnom sukobu interesa odnosi na aktuelni LAF, koji, uzgred budi rečeno, ima pet članova i drugačije kriterijume za njihov izbor od predhodnog LAF-a. Ispravku, odnosno reagovanje koje je aktuelni LAF uputio tim povodom Narodne novine su odbile da objave.

Pored gradonačenika, napad na LAF izvela je i Televizija Zona plus, koja je inače u vlasništvu povezanog lica sa ministrom odbrane Bratislavom Gašićem. U otvorenom pismu televiziji N1 ova niška televizija ustvrdila je da je članica LAF-a Zorica Miladinović navodno u sukobu interesa jer je komentarisala rezulate niškog konkursa za projektnu dodelu sredstava medijima, na kojem je učestvovao i medij u kojem je zaposlena, dnevni list Danas. Ona je ovu izjavu dala kao članica LAF-a, što je jasno naznačeno u prilogu, i to po okončanju ovog konkursa na kojem, inače, projekat kuće u kojoj radi nije dobio podršku.

Zorica Miladinović svojim izuzetnim angažovanjem na poslovima novinara i borca protiv korupcije predstavlja uzor kako se pripadnik jedne profesije može ozbiljno posvetiti antikorupcijskoj borbi, uprkos  pritiscima i rizicima raznih vrsta kojima su takvi borci izloženi u korumpiranom društvu, kakvo je naše.

Najnovije neopravdane optužbe za navodni sukob interesa članova LAF-a samo su nastavak redovnih pritisaka na ovo telo koji traju skoro od njegovog formiranja 2013. godine, a sastoje se od nedostatka osnovnih uslova za rad, ignorisanja većine preporuka, mera i postupaka koje ono donosi/pokreće, do  javnih poziva da se ono ukine. Pojedini gradski funkcioneri kod kojih je utvrđen stvarni sukob interesa su i sa skupstinske govornice napadali LAF i najavljivali njegovo ukidanje, dok su se istovremeno, zahvaljujuci politickoj podrsci, oglušivali o preporuke Agencije za borbu protiv korupcije za svoje razrešenje. Preporuke Agencije o razrešenju funkcionera zbog sukoba intresa podržala je, na žalost, i Skupština grada, kao najvažniji gradski organ.

Svi koji vrše pritisak ili opstruiraju funkcionisanje LAF-a, a posebno i gradonačenik i vlasnik Zone plus, morali bi znati da po pozitivnim propisima jedino Agencija za borbu protiv korupcije može da oceni ko je u sukobu interesa, a ko ne. Zadatak državnih/gradskih organa i fukcionera je samo da njene preporuke sprovedu.

Na žalost, Niš umesto da postane simbol grada koji prednjači u borbi protiv korupcije jer ima najsupešnije lokalno antikorupcijsko telo u Srbiji, on postaje simbol grada u kojem se odluke Agencije za borbu protiv korupcije ne sprovode, tako da se za može reći da je Niš proglasio Koruptivnu autonomiju u kojoj se  antikorupcijski zakoni i odluke selektivno tumače i sprovode, odnosno gde gradski funkcioneri donošenjem ili neukidanjem pravih akata sebi obezbeđuju lične privilegije, što je čin političke korupcije! U takvom ambijentu oni koji ukazuju na korupciju trpe odmazdu, ponašanje koji je suprotno novo usvojenom Zakonu o uzbunjivačima i generalnoj opredeljnosti za borbu protiv korupcije na nivou države.

Izvor: Biro za društvena istraživanja – BIRODI

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…