BIRODI: Tri pristupa u izveštavanju o slučaju „Istraga pranja novca“

BIRODI

Beograd, 30. jul 2020. – Analiza portala registrovanih u Srbiji, koju je Biro za društvena istraživanja (BIRODI) sproveo 28. i 29. jula, govori o tri pristupa u izveštavanju o slučaju „Istraga pranja novca i finansiranje terorizma od strane medija i nevladinih organizacija (NVO)“.

Uprava za sprečavanje pranja novca pri Ministarstvu finansija napravila je spisak medijskih radnika, nevladinih organizacija i udruženja građana i od banaka zatražila uvid u sve njihove transakcije od 1. januara 2019. godine.

Mediji bliski vlastima su pozitivno izvestili o odluci Uprave za sprečavanje pranja novca da istraži da li 37 NVO i 20 građana pere novac i finansiraju terorizam kroz dominantan narativ da „Uprava samo radi svoj posao„, navodi se u istraživanju.

U toj grupi, prema analizi BIRODI, nalaze se TV Most, Tanjug, Kurir, Alo, SNS sajt, Srpski telegraf i Blic. Ističe se da su TV Most i Blic u svim svojim izvešatajima pozitivno konotirali odluku Uprave za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma.

Drugi pristup se ogleda u prenošenju reakcija nevladinih organizacija i medija koji se nalaze na spisku, ali i stava Uprave, i to najčešće na neutralan način ili negativan način u odnosu na odluku Uprave za sprečavanje pranja novca.

BIRODI navodi da su ti mediji ukazivali da je spisak sastavljen bez jasnih kriterijuma, odnosno bez zakonske obaveze da se utvrdi opravdanost pokretanja istrage.

U tu grupu spadaju Danas, Beta, Naslovi, Novi magazin, Radio Slobodna Evropa, UNS, Nedeljnik, 021, TV N1, Balkan magazin…

Treći pristup je dominirao kod javnih servisa, RTS i RTV, koji su neutralnim malim obimom izveštavanja „ostali po strani„, navedeno je u istraživanju BIRODI.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…