1. Početna
  2. Borba protiv korupcije
  3. BIRODI traži raspisivanje novog konkursa za direktora Agencije za sprečavanje korupcije

BIRODI traži raspisivanje novog konkursa za direktora Agencije za sprečavanje korupcije

sastanak

Beograd – Izbor direktora Agencije za sprečavanje korupcije je primer korumpiranja borbe protiv korupcije, zbog čega bi konkurs trebalo poništiti i raspisati ponovo, saopštio je Biro za društvena istraživanja (BIRODI).

BIRODI navodi da je kokurs raspisalo Ministarstvo pravde bez adekvatne promocije u medijima zbog čega se na konkurs prijavilo šest kandidata.

Na testiranje došla tri kanditata, od kojih su dva iz Agencije za sprečavanje korupcije, aktuelni direktor i aktuelni zamenik direktora.

Za članove Komisije za izbor direktora su izabrani javni funkcioneri, sudija i javni tužilac čime je prekršen Zakon o sprečavanju korupcije jer je izabrani direktor došao u zavisan položaj u odnosu na sudiju i javnog tužioca koji su učestvovali u izboru.

Istaknuto je da Komisija za izbor direktora nije imala jasan sistem istih pitanja za sve kandidate i da nije imala pitanja kojima bi utvrdila kredibilitet kandidata za direktora Agencije, odnosno za dosadašnjeg direktora i zamenika, „imajući u vidu stagnaciju i pad borbe protiv korupcije u Srbiji“.

Zbog svega BIRODI traži da Ministarstvo pravde poništi konkurs i raspiše novi koji će biti sproveden transparentno.

Najčitanije
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…