BIRODI: Tokom pet meseci Vučić je, u centralnim dnevnicima na nacionalnim televizijama, dobio prostor od 55 sati i 54 minuta

daljinski upravljač

Beograd, 27. februar 2020. – U odnosu na 2017. godinu, mediji danas daleko više vremena posvećuju unutrašnjšnjoj politici, a pre samo tri godine skoro 60 odsto informativnih emisija se bavilo ekonomijom i privredom.

To je jedan od rezultata petomesečnog praćenja centralnih informativnih emisija na televizijama sa nacionalnom frekvencijom RTS-u 1, Prvoj, Pinku, O2, Happy i televiziji N1 koje sproveo Biro za društvena istraživanja.

 “U Srbiji postoje tri modela izveštavanja u centralnim informativnim emisijama”, navodi Zoran Gavrilović (glavni istraživač ove organizacije i dodaje da, po toj podeli, javni servis pokušava da ostane ispod radara.”Javni servis se najmanje bavi politikom i izborima”, kaže Gavrilović.

Što se tiče Pinka – Pink je tu agresivan. Sa jedne strane nadprosečno, mnogostruko daje prostora predsedniku Vučiću na pozitivan i nekritičan način”, nastavlja Gavrilović da opisuje modele izveštavanja u centralnim informativnim emisijama

I treći model je model N1”, kaže glavni istraživač BIRODI-ja i dodaje da kod ovog medija postoji najveći stepen vremenskog i tonalističkog balansa. Gavrilović ocenjuje da bi takav pristup bio prototip za centralne informativne emisije kada bi Regulatorno telo za elektronske medije radilo svoj posao.

Tokom pet meseci praćenja izveštavanja medija u u centralnim informativnim emisijama predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, u centralnim dnevnicima na nacionalnim televizijama, dobio prostor od 55 sati i 54 minuta.

Po rečima straživača Dražena Pavlice, stanje u kome politički protivnici postaju politički neprijatelji je danas dostiglo svoj zenit:

I ne samo da politički protivnici postaju politički neprijatelji, nego politički protivnici u jednom trenutku postaju politički zlotvori. U toj trojnoj gradaciji zlotvor je onaj koji je najviše ozloglašen„, istakao je Pavlica.

Takođe, Zoran Gavrilović je ocenio da je Srbija postala raspolućeno društvo, jer je deo građana, pre svega oni najstariji, oslonjen na informisanje sa televizija, dok se mlađi okreću društvenim mrežama i „samoinformišu se„.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…