BIRODI: Tokom monitoringa medija u aprilskim izborima REM nije ostvario svoje nadležnosti

BIRODI

Beograd, 13. avgust 2022. – Biro za društvena istraživanja (BIRODI) ocenio je da Regulatorno telo za elektronske medije (REM) nije ostvarilo svoje nadležnosti pri monitoringu izveštavanja medija tokom aprilskih izbora.

Savet Regulatornog tela za elektronske medije, na svojoj sednici održanoj 08. avgusta 2022. godine, usvojio je Izveštaj Službe za nadzor i analizu „Izbori 2022“  o nadzoru i analizi programa pružalaca medijskih usluga tokom izborne kampanje za predsedničke, republičke i lokalne izbore.

BIRODI je naveo da je sproveo analizu Izveštaja REM monitoringa parlamentarnih i predsedničkih izbora 2022. godine o izveštavanju pružalaca medijskih usluga tokom aprilske izborne kampanje.

Navedeno je da „REM nije naveo na osnovu kojeg normativnog akta je definisao uzorački okvir, odnosno koje će pružaoce medijskih usluga monitorisati“.

REM nije primenio metodološka pravila OEBS-a, na koje se pozivao kao izvor za svoju metodologiju u delu uzorkovanja pružalaca medijskih usluga, definisanja tonaliteta na nivou aktera, monitoringa izveštavanja o javnim funkcionerima gde nije meren tonalitet“, dodaje se u saopštenju.

BIRODI je naveo i da je „REM u svom monitoringu mešao teme priloga i tonaliteta izveštavanja“.

Ako se gledaju nalazi izveštavanja pružalaca medijskih usluga iz vizure tonaliteta izveštavanja o medijima dobija se jedna slika, a kada se pogledaju teme, posebno one koje su u sebi sadržale tonalitet dobija se drugačija slika“, navodi se u saopštenju.

BIRODI je pozvao Savet REM-a da ispoštuje odluku Poverenika za informacije od javnog značaja i javnosti omogući pristup bazama monitoringa pružalaca medijskih usluga „u mašinski čitljivom formatu“.

Navedeno je da REM treba to da uradi „tako što će ih objaviti na portalu otvorenih podataka koji je u nadležnosti Kancelarije Vlade Srbije za informacionu tehnologiju i elektronsku upravu“.

Pored transparentnosti, REM bi na taj način omogućio stručnoj, naučnoj i akademskoj zajednici da mu pomogne u obavljanju njegove veoma bitne društvene uloge u oblasti medija“, smatra BIRODI.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…