BIRODI: Sistematično se krši pravo građana na istinito informisanje

BIRODI

Beograd, 09. decembar 2020. – Biro za društvena istraživanja (BIRODI) saopštio je, na osnovu osmogodišnjeg monitoringa medija i istraživanja stavova publike, da se na sistematičan način krši član Ustava Srbije da svako ima pravo da istinito, potpuno i blagovremeno bude obavešten o pitanjima od javnog značaja i da su sredstva javnog obaveštavanja dužna to da poštuju.

Odgovornost za ovakvo stanje u medijima je na Regulatornoj agenciji za elektronske medije i Radio televiziji Srbije kao javnom servisu, koja se zajedno sa ostalim emiterima sa nacionalnom pokrivenošću  pretvorila u sredstvo promocije i propagande za potrebe izvršne vlasti,  predsednika Republike i Vlade Srbije, navodi se u saopštenju.

U prilog ovome govori i podatak da je tek svaki peti ispitanik u Srbiji zadovoljan kako mu mediji pomažu u ostvarivanju svojih prava, a rezultat takve medijske situacije je „normalizacija govora mržnje“, navodi BIRODI.

BIRODI poziva Zaštitnika građana da u skladu sa svojim ovlašćenjima pokrene odgovarajuće postupke u  slučaju REM i RTS kako bi se sprečila   informativna diskriminacija u oblasti informisanja.

Pozivamo Zaštitnika građana da u skladu sa svojim ovlašćenjima inicira izradu zakonskog okvira koji će sprečiti formiranje i  opstajanje „fabrika botova“ koje služe za sprečavanje slobode govora i za medijske hajke na internetu koja je garantovana Ustavom Srbije, navodi se u saopštenju.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…