BIRODI: RIK da proveri da li je protivzakonito da se Vučićevo ime nalazi na izbornoj listi

BIRODI
Foto: birodi.rs

Beograd – Biro za društvena istraživanja (BIRODI) zahteva od Republičke izborne komsije da od Agencije za sprečavanje korupcije zatraži mišljenje da li je u skladu sa članom 40 Zakona o sprečavanju korupcije da predsednik Republike bilo kojoj izbornoj listi daje svoje ime i tako rentira svoj rejting.

BIRODI to traži, kako je navedeno, imajući u vidu činjenicu da su po Ustavu Srbije, po članu 118, poslanici ti koji se staraju o sankcionisanju neustavnosti predsednika Republike.

Prema Birodijevom istraživanju javnog mnjenja iz decembra 2022. godine za SNS, čijoj listi je Aleksandar Vučić dao ime, glasalo bi tek 20 odsto onih građana koji su glasali za njega na prethodnim predsedničkim izborima.

Na osnovu ovoga možemo da zaključimo da je davanjem imena predsednika od veoma velike pomoći SNS-u u postizanju što boljeg izbornog rezultata. Tako je predsednik buduće poslanike SNS-a stavio u zavisan odnos, jer njihov izborni rezultat bi bez podrške Aleksandra Vučića bio značajno lošiji. Time se nastavlja praksa nesankcionisanja neustavnog ponašanja predsednika Republike na šta je ukazao profesor Pravnog fakulteta Tanasije Marinković, analizirajući kršenje Ustava“, naveo je BIRODI u saopštenju.

Oni su pozvali RIK da stvori uslove da građani za poslanike skupština Srbije i Vojvodine i odbornike za skupštine gradova i opština, biraju ljude koji na izborima stvarno učestvuju, a ne za one koji su deo reklama i nemaju pravo učešća na izborima.

BIRODI je o ovom slučaju obavestio posmatračku misiju ODIHR tokom njihove prošlomesečne posete Srbiji.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…