BIRODI: REM dodatno urušio sopstveni integritet

REM

Beograd, 09. septembar 2022. – Biro za društvena istraživanja (BIRODI) ocenio je da je Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) „dodatno urušio svoj integritet“ odlukom po kojoj predsednica REM Olivera Zekić nije prekršila Kodeks članova tog tela.

Prethodno je BIRODI podneo predstavku Savetu REM zbog izjave Zekić za list Danas u kojoj je Zorana Gavrilovića (izvršni direktor BIRODI) uporedila sa „intelektualnim hrčkom koji stalno vrti jedno te isto„.

Savet REM-a je legitimisao i prihvatljivim učinio ponašanje članova Saveta REM-a na način da je umesto kompetentne i nepristrasne razmene čijnjenica o određenoj temi u ovom slučaju botovanje, nastup člana REM-a može svesti ili sadržati lične uvrede, ismejavanje i laičke kvalifikacije onih koji se bore protiv botovanja u Srbiji„, naveo je u saopštenju BIRODI.

Navodi se da u odluci Saveta REMkoja bi tako donetu odluku, kako je ukazano, argumentovala na način da je u samoj odluci izneo činjenice i stavove koji govore u prilog odluci da je izjava predsednice REM u skladu sa članom 5. Kodeksa članova Saveta tog tela„.

Savet REM je i u ovom slučaju dodatno urušio svoj integritet, jer svoju odluku nije obrazložio već je iskoristio diskreciono pravo da samo donese odluku, a ne i da je obrazloži„, piše u saopštenju.

REM je doneo odluku da Zekić nije izjavom u Danasu prekršila član 5 Kodeksa članove Saveta REM-a, preneo je BIRODI.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…