BIRODI: REM da poništi odluku o izboru Branka Klanščeka za člana UO RTS

Regulatorno telo za elektronske medije (REM)

Beograd, 22. septembar 2021. – Biro za društvena istraživanja (BIRODI) pozvao je Regulatorno telo za elektronske medije (REM) da poništi odluku o izboru Branka Klanščeka za člana Upravnog odbora Radio-televizije Srbije (UO RTS).

Klanšćek ne ispunjava uslov iz člana 17.4. Zakona o elektronski medijima po kojem se za člana UO RTS može izabrati ugledni stručnjak, ocenjuje BIRODI u saopštenju.

Uvidom u radnu biografiju gospodina Branka Klanščeka jasno se vidi da on ima srednjoškolsko završeno obrazovanje, odnosno da nema fakultetsko obrazovanje koje je obavezno da bi neko ko se bavi nekim zanimanjem smatrao stručnjakom, odnosno pripadnikom profesije„, naveo je Birodi u saopštenju.

U sociologiji rada, naukom koja se bavi sferom društvene podele rada, a time i pojmovima: zanimanje, profesija i struka, stručnjakom se bavi zanimanjem za koje je potrebno završiti fakultet, odnosno steći diplomu izdatu od akreditovanog univerziteta/fakulteta, navodi se u saopštenju.

Ovaj slučaj nema samo posledice po vladavini prava i poštovanju procedure definisane Zakonom o javnom servisima član 17, već na sve izraženiji trendu deprofesionalizacije, to jest urušavanja značaja stručnog rada i njegovog stavljanja pod politički uticaj„, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da će se priznanjem REM da je napravio propust u slučaju izbora Klanščeka za člana UO RTS, sprečiti „poguban uticaj odluke na poštovanju stručnog zvanja i znanja, bez kojeg nema naučnog i stručnog razvoja društva„.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…