BIRODI: Raste negativno predstavljanje opozicije, opada pozitivno predstavljanje Predsednika i Vlade Srbije

Ana Brnabić i Aleksandar Vučić

Beograd, 07. mart 2020. – Procenat pozitivnog izveštavanja o predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, Srpskoj naprednoj stranci (SNS) i premijerki Srbije Ani Brnabić, u proseku posmatrano opada, ali raste negativno predstavljanje opozicije koja će bojkotovati predstojeće izbore, pokazao je monitoring Biroa za društvena istraživanja (BIRODI).

BIRODI sprovodi monitoring izveštavanja televizija RTS, Pink, Prva, O2, Happy, N1 u okviru centralnih informativnih emisija.

Monitoring od 2. do 20. februara ove godine pokazao je nastavak trenda „dominacijeVučića i SNS u pogledu zastupljenosti, ali i da je sa 92 odsto, od novembra 2019. do 2. februara 2020. godine, pozitivno izveštavanje smanjeno na „i dalje visokih“ 78 odsto.

Kako je BIRODI naveo u saopštenju, kao predsednik države i SNS Vučić je od 2. do 20. februara imao 11.563 “pozitivne sekunde“, i 532 „negativne“.

Ovakav način predstavljanja Vučića koji je i glavni akter izborne liste oko SNS, utiče na ravnopravnu zastupljenost izbornih lista, jer javni funkcioner suprotno Ustavu, član 6 koji reguliše sukob javnog i privatnog ineresa, obavlja i funkciju predsednika stranke“, ocenio je BIRODI.

Iako nalazi monitoringa govore da je Vučić u funkcionerskoj kampanji, funkcija predsednika Srbije izuzeta je od člana 29. Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije kojim se posredno reguliše funkcionerska kampanja, a to mu daje mogućnost da koristi javne događaje da promoviše listu koju predvodi, dodaje se u saopštenju.

Procenat pozitivnog izveštavanja o premijerki Ani Brnabić, navodi BIRODI, tokom prvih 20 dana februara smanjen je na 69 odsto, ali je i dalje na nivou koji joj omogućava funkcionersku kampanju.

Kada su u pitanju opozicioni lideri, u delu opozicije koji izlazi na izbore i dalje je pretežno pozitivno izveštavanje sa 52 odsto pozitivnog vremena, ali je i taj trend takođe u padu u odnosu na raniji monitoring, dok kod onih koji će bojkotovati izbore dominira negativno predstavljanje (42 odsto).

Ministri i Vlada Srbije imaju 48 odsto pozitivnog vremena u izveštajima medija, koje je, navodi BIRODI, ispod nivoa da se može reći da imaju funkcionersku kampanju.

Ovo je prvi pozitivan rezultat koji ukazuje da se primenuje ili poštuje Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, član 29. kojim se posredno reguliše funkcionerska kampanja“, ocenio je BIRODI.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

Laguna objavila knjigu o Rolingstonsima

_______
Beograd – Knjiga „Stone Age: Šezdeset godina Rolingstounsa“ novinarke Lesli En Džouns, u prevodu Dejana Cukića, nalazi se u prodaji, saopštila je izdavačka kuća Laguna. „U knjizi ‘Stone Age: Šezdeset…
Film, Kultura

Filmart raspisao tri konkursa za Interakciju 2024.

_______
Požega – Nezavisni filmski centar Filmart iz Požege je, povodom održavanja Interakcije 2024, raspisao konkurse za učešće u devetnaestom Studentskom filmskom kampu, na dvanaestom izdanju Radionice dokumentarnog filma, kao i…