BIRODI ponudio stručnu podršku REM-u u sprovođenju monitoringa izveštavanja medija u izbornom procesu

BIRODI

Beograd, 27. septembar 2019. – Biro za društvena istraživanja (BIRODI) ponudio je podršku Regulatornom telu za elektronske medije (REM) da sprovode monitoring izveštavanja emitera u izbornom periodu u skladu sa ODIHR (OEBS) metodologijom.

Ovome je prethodila izjava Olivere Zekić, članice Saveta REM-a, da ova institucija nema adekvatne uslove za praćenje izveštavanja medija u izbornom periodu.

BIRODI kao organizacija koja od 2012. godine, po ODIHR metodologiji, prati izveštavanje medija u izbornom periodu, iskazao je spremnost da u skladu sa svojim stručnim i materijalnim kapacitetima pomogne Službi za nadzor i analize REM-a da sprovode monitoring izveštavanja emitera u izbornom periodu i tako doprinese ostvarivanju zakonskih obaveza REM-a i integritetu izbornog procesa.

BIRODI je saopštio da je otvoren za dogovor o modalitetu podrške koji je potreban REM-u, a koji se može ogledati u razmeni i primeni metodologija, razmeni podataka koje poseduju REM i BIRODI o izveštavanju medija, organizovanju debatnih sastanaka sa relevatnim akterima.

Debatni sastanci bi bili posvećeni načinu izveštavanja medija, a  sa ciljem da se utvdi u kojoj meri mediji svojim izveštavanjem pomažu građanima u donošenju odluka da li će i za koga glasati na izborima, što je jedan od ključnih indikatora ODIHR-a za ocenu funkcionalnosti medija u izborima.

Kao prvi korak, BIRODI predlaže organizovanje stručne debate o nalazima BIRODI monitoringa izveštavanja centralnih informativnih emisija na televizijama sa nacionalnom frekvencijom koji je počeo 1. septembra 2019. godine.

Predloženo je i da podaci i metodologija BIRODI-ja budu upoređeni sa podacima i metodologijom Službe za nadzor i analizu REM-a.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…