BIRODI: Poništiti konkurs Tima za socijalno uključivanje zbog narušenog integriteta procesa

BIRODI

Biro za društvena istraživanja – BIRODI traži od Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu da poništi konkurs za sprovođenje javne nabavke za istraživanje javnog mnjenja građana Srbije o obrazovanju koje je objavio i sproveo Tim za socijalno uključivanje tokom juna meseca.

I pored činjenice da je Biro za društvena istraživanja ukazao na netransparentnost i manjak integriteta u procesu sprovođenja konkursa, što je za posledicu imalo nejasnoću ko ima pravo apliciranja, pravno ili fizičko lice, Tim za socijalno uključivanje je sproveo konkurs i time doveo u pitanje integritet ove javne nabavke.

Takođe, pozivamo ambasadu Švajcarske kao donatora projekta iz kojeg se finansira istraživanje, da utiče na opozivanje ovog konkursa i doprinese transparentnom i učinkovitom trošenju sredstava poreskih obveznika iz Švajcarske.

Biro za društvena istraživanja će nastaviti da istrajava na ovom slučaju, jer je on samo jedan od slučajeva do kojih je smo došli u proteklih pola godine. Istraživanja javnog mnjenja su postala način i mesto raznih zloupotreba i manipulacija što za posledicu ima uništavanje jedne profesije i bitnog instrumenta javnog dijaloga i evalucije javnih politika i institucija.

Imajući to u vidu, Biro za društvena istraživanja će od septembra započeti monitoring istraživanja javnog mnjenja čije osnova će biti medjunarodni standardi Svetske asocijacije za istraživanje javnog mnjenja (World Association for Public Opinion Research), a predmet finansiranje posebno iz javnih izvora, tematski okvir, metodološka ispravnost istraživanja na nivou instrumenta i uzorka, odnosno medijska prezentacija istraživanja.

Monitoring će biti organizovan u saradnji sa profesionalnim udruženjima profesija iz kojih potiču istraživači javnog mnjenja pre svega sa Društvom psihologa Srbije i Srpskim socioloskim društvom čime navedene aktivnosti nisu usmerene protiv bilo kog aktera/institucije/organizacije, već su deo vrednosti zbog kojih je Biro za društvena istraživanja osnovan a to je sprovođenje istraživanja u skladu sa metodološkim i etičkim standardima struke u korist javnog interesa. Takođe, navednim aktivnostima želimo da iniciramo proces izgradnje profesije – istraživač javnog mnjenja.

Autor: Zoran Gavrilović, sociolog, direktor programa “Društvo protiv korupcije

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…