BIRODI: Podrška protestu advokata

BIRODI

Proces komorizacije profesija koje se obavlja pod vodstvom izvršne vlasti, a uz saglasnost lojalnog dela profesije (ne retko pripadnika profesije koji su visoki članovi vladajućih stranka) dovodi do urušavanja autonomije profesionalnog delovanja, odnosno pasivizacije profesija ili uključivanja u koruptivne aktinosti.

Proces etatističke komorizacije je započeo 2003. godine donošenjem Zakona o komorama zdravstvenih radnika, ali i sistemski zakona (Zakon o planiranju i izgradnji, Zakon o veterini, Zakon o socijalnoj zaštiti, Zakon o reviziji i računovostvu). Ovim zakonima je izvršna vlast prenela na komore javna ovlašćenja, ali ih istovremeno I stavila pod svoju kontrolu.

Relevantna strukovna udruženja ili nemaju smelosti da iskažu svoje stručne stavove o projektima ili politikama koje sprovodi država (npr. Beograd na vodi), ili kao Društvo ekonomista Srbije pod vodstvom eks ministra Aleksadra Vlahovića, daje javnu podršku Vladinoj ekonomskoj politici uz medijsku promociju.

Veoma su retki slučajevi da se delovi profesije (sudije i javni tužioci) ili profesije u celini (advokati) usprotavljaju nameri države da im oduzme pravo na autonomno bavljenje profesijom u skladu sa pravilima struke i etičkim standardima profesije.

Zato kao organizacija predlažemo donošenje posebnog zakona o organizovanju profesija kojim bi bila garantovana regulacija i samoregulacija profesija kroz stvaranje (samo)regulatornog skupštinskog tela, Saveta profesija, koje bi u svojoj nadležnosti između ostalog imao: definisanje razvoja stručnog rada i profesionalnog organizovanja, definisanje uslova osnivanja profesionalnog/komorskog udruženja i njegovu unutrašnju i sektorsku organizaciju, definisanje etičkh standarda i tela za njihovo sprovodjenje, definisanje prava i obaveze pripadnike profesija, definisnaje sankcija za zloupotrebu ekspertize, definisanje nespojivih poslova i sukob interesa i funkcija, odnosno kumulacije funkcija, zatim nagrade za profesionalni rad, definisanje odnosa prema državi, privatnom sektoru i civilnom društvu.

Profesije su instrument za ostvarivanje prava građana samo ako su pripadnici profesija slobodni u primeni svog znjanja i etičkih standarda. Takođe, profesije su izvor stručnog i kritičkog mišljenja bez kojeg nema demokratskog društva i kontrole i poboljšanja vlasti.

Nažalost, značajan deo (vrhova) profesija je pacifikovan i/ili kooptiran u sistem (korupcije i zloupotreba) čime nosioci vlasti pokušavaju da povećaju svoj legitimitet putem „ekspertskog opravadavanja svojih politika i zakona“ koji se donose na nedemokratski način, a sprovode kršenjem zakona. Praksa ekspertskog opravdavanja donetih političkih odluka, kojima ne prethodi efetivna javna rasprava je čin nedemokratskog postupanja vlasti.

Sve napred navedeno nas je motivisalo da javno podržimo zahteve advokata, videvši taj proces kao proces i borbu za autonomiju profesija i stručnog rada.

Izvor: Biro za društvena istraživanja – BIRODI

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…