1. Početna
  2. Civilno društvo
  3. BIRODI: Partijske kamere obesmislile izbornu kampanju

BIRODI: Partijske kamere obesmislile izbornu kampanju

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) je uz podršku slovačke organizacije MEMO 98 u periodu od 26.2 do 11.3.2014.godine sproveo monitoring medija – centralnih informativnih emisija TV stanica i izabranih „talk show“ emisija sa izbornim temama. Cilj monitoringa je bio informisanje javnosti o ponašanju TV stanica tokom poslednje dve nedelje kampanje, kao i ukazivanje na slučajeve odstupanja od standarda profesionalnog izveštavanja/rada.

“Zahvaljujući podršci partnera iz Slovačke – MEMO 98 koji su omogućili sprovođenje monitoringa, BIRODI je realizovao deo planiranih aktivnosti koje su bile ozbiljno ugrožene potpunim odsustvom interesovanja međunarodnih organizacija za temu rada medija u Srbiji.  TV stanice koje smo obuhvatili monitoringom su: RTS1,TV Pink, TV B92, TV Prva, TV Vojvodina (centralne informativne emisije), kao i sledeće „talk show“ emisije: RTS1 – „Upitnik“, „Da možda ne“, TV Pink – „Teška reč“, TV B92 – „Utisak nedelje“, TV Prva – „Stav Srbije“, TV Vojvodina – „Sučeljavanje“, istakao je Pavle Dimitrijević, izvršni direktor Biroa za društvena istraživanja (BIRODI).

Zoran Gavilović, glavni analitičar BIRODI je naveo da je “Kampanja bila dominanto promotivna, više nego za parlamentarne izbore 2012.godine, čemu je doprinelo postojanje fenomena “partijskih” kamera. Tematski plitka – redukovana na ekonomska pitanja.i u ovom izbornom ciklusu je primetno postojanje funkcionerske kampanje u kojoj su Ivica Dačić kao predsednik Vlade i Aleksandar Vučić kao prvi podrpedsednik dominantno zastupljeni. Postojao je nejednaka zastupljenost stranaka, odnosno imali smo izbore “na sva sprata”: Liste okupljene oko SNS-a koji se bori za većinu i ostale liste koje se bore da pređu cenzus”.

Monitoring medija u predizbornom periodu od 26.2 do 11.3.2014.godine

“Glasačima je bio dostupan širok obim informacija o učesnicima u izbornoj trci. Međutim, prisutan je opšti trend nedovoljno analitičnog izveštavanja u predizbornoj kampanji, naročito onog koje se tiče ponašanja predstavnika vlasti. Televizije su često zamagljivale granicu između aktivnosti javnih funkcionera i njihovih predizbornih aktivnosti, i time indirektno doprineli partijama čiji su predstavnici. 

Opšti trend pozitivnog izvštavanja o političkim akterima ukazuje na činjenicu da su mediji u Srbiji još uvek pod jakim uticajem političkih partija i vlasti. Da bi glasačima obezbedili pune informacije na osnovu kojih mogu da donesu odluku o izboru, mediji u Srbiji bi trebali da budu forum za razmenu mišljenja, javnu debatu, istraživačko novinarstvo i komentare koji će javnosti pružiti informativan, analitičan i procenjivački pogled na pojedince i grupe koje se kandiduju, zaključak je Rastislava Kuzela, medijskog analitičara MEMO 98.

“Karakteristika izveštavanja o predizbornim aktivnostima je izdvojen i jasno obeležen izborni blok na svim posmatranim televizijama. Analiza izveštavanja unutar izbornih blokova ukazuje na to da je o aktivnostima predstavnika lista koje učestvuju na predstojećim izborima intenzivno izveštavano, i da je distribucija prioga o učesnicima na izborima i njihovo pozicioniranje unutar bloka balansiranija na javnim servisima, RTS1 i RTV u izveštavanju o aktivnostima koalicija oko vladajućih SNS i SPS, dok su one na ostalim televizijama bile gotovo uniformno predstavljene na prvom, odnosno drugom mestu po redu” rekla je Snežana Đapić, koordinatorka tima monitora BIRODI.

Opširnije o izveštavanju medija tokom predizborne kampanje možete pročitati na sajtu Biroa za društvena istraživanja (BIRODI).

 

 

 

 

 

 

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…