BIRODI: Novi direktor Agencije za sprečavanje korupcije u zavisnom odnosu prema poslanicima

Foto: acas.rs

Beograd – Biro za društvena istraživanja (BIRODI) ocenio je da će novoizarani direktor Agencije za sprečavanje korupcije Dejan Damjanović biti u „zavisnom i zarobljenom“ odnosu prema poslanicima skupštine Srbije, jer su mu oni omogućili da dođe na tu funkciju.

BIRODI je u saopštenju naveo da prema Zakonu o sprečavanju korupcije, javni funkcioner ne sme biti zavistan od lica koja bi mogla da utiču na njegovu nepristrasnost, niti da koristi javnu funkciju zarad sticanja bilo kakve koristi ili pogodnosti za sebe ili povezano lice.

Oni su ocenili i da je zabrinjavajuće po integritet novog direktora te Agencije to što je „pristao da bude izabran“ u procesu gde su članove Komisije za izbor direktora činili javni funkcioneri sudija i javni tužilac, i čime je proces „izgubio na integritetu„.

Dodali su da je konkurs i pre toga bio netransparentan, kao i da Komisija za izbor direktora nije imala akt o svom radu i odlučivanju, uključujući evaluaciju kandidata.

BIRODI je naveo i da je međunarodnom Džakarta deklaracijom propisano da rukovodioci u antikorupcijskim telima moraju imati apolitički stav, biti nepristrasni i neutralni, odnosno pokazati integritet i kompetentnost.

Pre šest godina, 2017. godine pri izboru bivšeg direktora Agencije za sprečavanje korupcije, Dragana Sikimića, a čiji je zamenik bio Dejan Damjanović, ukazali smo na kršenje principa koje propisuje Džakarta deklaracija. Vreme je pokazalo da smo bili upravu, jer je Srbija u mandatu bivšeg direktora imala pad na Transparency International listi„, stoji u saopštenju.

U međuvremenu je, prema njihovim rečima, uticaj zakonodavne vlasti na izbor i rad direktora i zamenika direktora Agencije za sprečavanje korupcije povećan, odnosno legalizovan.

To je učinjeno, objašnjavaju u saopštenju, tako što je članom 11 Zakona o sprečavanju korupcije predviđeno da direktora biraju poslanici koje on kao direktor Agencije treba da nadzire i eventualno sankcioniše.

Pozivamo novoizabranog direktora Agencije za sprečavanje korupcije da iznađe način kako će da prevenira i reguliše svoj sukob interesa spram poslanika„, naveli su iz BIRODI-ja.

Poslanici skupštine Srbije izabrali su danas pravnika Dejana Damnjanovića za direktora Agencije za sprečavanje korupcije.

Damnjanović u Agenciji radi od osnivanja, prvo kao savetnik u Odeljenju za registre, a zatim kao načelnik Odeljenja za registre, a od 2012. godine u Agenciji za sprečavanje korupcije obavljao je dužnost šefa Kancelarije direktora.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…