BIRODI: Medijsku sliku tokom kampanje odlikovala sveprisutnost Vučića

BIRODI

Medijsku sliku tokom predizborne kampanje za aprilske izbore u Srbiji odlikovala je sveprisutnost Aleksandra Vučića i to znatno više u ulozi premijera, nego predsednika vladajuće stranke, rezultati su predstavljenog medijskog monitoringa koji je sproveo Biro za društvena istraživanja (BIRODI).

Dušan Pavlica iz BIRODI-ja rekao je na konferenciji za novinare da je dnevno na televizijama sa nacionalnom frekvencijama u centralnim informativnim emisijama Vučić u proseku bio 17 minuta.

Kako je naveo, pojedini mediji su se postarali i u stvaranju antagoniste, odnosno ključnog neprijatelja, što je bio Bojan Pajtić, lider Demokratske stranke, koga je Pink, "često uzimao kao metu".

On je rekao da je monitoring pokazao visok nivo personalizacije tokom kampanje, odnosno da su izborni procesi posmatrani isključivo preko čelnika stranaka, čija je uloga bila presudna, i to ne samo kod vladajuće partije, već i ostalih, što je, po njegovoj oceni, loše za demokratske procese.

Pavlica je istakao da je na osnovu medijske slike, bilo teško razlučiti šta je to većina izbornih lista nudila, i naveo da se stvarala paralelna medijska slika stvarnosti, jer se mediji nisu bavili problemima u društvu.

Po njegovim rečima, posmatrane televizije su opet propustile priliku da preispitaju ideološku utemeljenost stranaka, a mediji su imali nektritički i pasivan odnos prema političkim akterima i društvenim procesima.

Na konferenciji je rečeno da su lokalnim medijima najviše bili zastupljeni opštinski i gradski čelnici, a teme su bile najčeše popravke ulica i drugi komunalni radovi.

Zoran Gavrilović iz BIRODI-ja rekao je da su u okviru istraživanja sproveli i anketu telefonsku na uzorku od 1.000 građana, koja je pokazala da su građani od medija tokom predizborne kampanje očekivali da im serviraju za koja treba da glasaju.

"Očekivali su propagandu i promociju stranka za koje treba da glasaju", rekao je Gavrilović.

Izvori informisanja tokom kampanje građanima su bili prvenstveno televizije, zatim društvene mreže, tek potom dnevne novine i to uglavnom tabloidne.

Gavrilović je tokom konferencije negodovao zbog toga što REM nije još objavio rezultat svog medijskog monitoringa predizborne kampanje.

BIRODI je medijskim monitringom obuhvatio centralne informativne emisije televizijskih stanica sa nacionalnom frekvencijom RTS1, TV Pink, TV B92, TV Prva i Happy TV, kao i lokalne televizije KCN1, TV Niš, Belle Ammie i TV Zona iz Niša i TV Kragujevac i TV K9 iz Kragujevca.

Izbori u Srbiji održani su 24.aprila.

Izvor: Beta

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…