BIRODI i LAF Niš predstavili projekat “Gradovi protiv kumulacije funkcija“

BIRODI (Biro za društvena istraživanja) iz Beograda i LAF Niš (Lokalni antikorupcijski forum Niš)  predstavili su , u niškom Medija centru, projekat „Gradovi protiv kumulacije funkcija“, koji je izabran na konkursu Agencije za borbu protiv korupcije.

U okviru projekta biće istražen broj i obim funkcija, poslova i ovlašćenja koje obavlja oko 150 gradskih i opštinskih funkcionera, kao i poslanici iz Niša.

Projektom je predviđeno i institucionalno reagovanje pravnog savetnika – advokata u slučaju zakonski nedozvoljene kumulacije funkcija, izrada elektronskog registra sa podacima o kumulaciji funkcija, kao i dostavljanje ovog modela i njegovih rezultata drugim LAF-ovima u Srbiji.

Na osnovu rezultata projekta, LAF Niš će tražiti da se u budžetu Grada Niša za 2015. godinu izdvoje sredstva za finansiranje ovakvog mehanizma za sprečavanje nedozvoljene kumulacije funkcija.

Cilj projekta je suzbijanje kumuliranja funkcija, koje funkcinerima obezbeđuje značajnu moć, privilegije, ovlašćenja i primanja, što otvara ozbiljan prostor za njihovo koruptivno delovanje, sukob interesa i neefikasnost u radu.

 


 

 

 

Izvor: Medija centar Niš/Niška televizija

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…