BIRODI: Javnost treba da zna kako je utvrđeno da postoje „spoljni uticaji“ na REM

Regulatorno telo za elektronske medije (REM)

Beograd, 16. decembar 2018. –  Biro za društvena istraživanja (BIRODI) traži od Regulatorne agencije za elektronske medija  (REM) da javnosti saopšti na osnovu kojih analiza je utvrđeno da postoje „spoljni uticaji“ na ovu instituciju.

Ova organizacija smatra da javnost u Srbiji treba da zna o povodu za održavanje sastanka članice Saveta Regulatornog tela za elektronske medije, Olivera Zekić,  sa Predstavnikom OEBS-a za slobodu medija, Arlemom Dezirom.

BIRODI ocenjuje da je čudan povod za održavanje sastanka, i to u situaciji kada se privodi kraju proces izrade nove Medijska strategija koji je jedino relevatno mesto za rešavanje problem koje REM ima, odnosno kada sam REM ima punu podršku i zaštitu najviših državnih funkcionera.

BIRODI veruje da predmet ovog sastanka nisu bile analize i aktivnosti organizacija civilnog društva koje svojim monitoringom medijskog izveštavanja televizija ne samo rade posao REM-a, već dokumentuju urušavanje medijskog diverziteta, uskraćivanje ustavnog prava građana Srbije na obaveštenost, porast govora uvreda za šta REM kao deo četvrte grana vlasti, tj. regulatorno telo ima odlučujuću odgovornost.

BIRODI se zahvaljuje Predstavniku OEBS-a jer je ukazao na potrebu imenovanja nedostajućih članova Saveta REM-a kao i potrebu da REM bude proaktivan u sprovođenju monitoringa izveštavanja medija posebno u vreme izbornih kampanji na nacionalnom, pokrajinskom i lokalnom nivou.

I ovom prilikom BIRODI zahteva da REM učini javno dostupnom svoju bazu monitoringa medija i prekine sa obmanom javnosti da je ta baza u vlasništvu privatne firme koja vrši samo obradu podataka.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…