BIRODI: Građani zadovoljni merama Vlade Srbije, ali ne i političkom zloupotrebom epidemije

BIRODI

Beograd, 10. april 2020. – Građani Srbije zadovoljni su snabdevenošću prodavnica u vanrednom stanju, sadržajem i sprovođenjem mera vladinog Stručnog tima za suzbijanje epidemije korona virusa kao i solidarnošću u društvu, pokazuju rezultati onlajn istraživanja Biroa za društvena istraživanja (BIRODI).

Podsećamo, Biro za društvena istraživanja (BIRODI) је, uz monitoring centralnih informativnih emisija, pokrenuo i online anketu Život u vreme i posle COVID-a 19.

S druge strane, građani izražavaju nezadovoljstvo zbog političkih i ekonomskih zloupotreba epidemije, suženog obima ostvarivanja svojih prava, kao i zbog stanja snabdevenosti apoteka lekovima i medicinskim pomagalima.

Presek ankete, koju zainteresovani mogu popuniti na sajtu birodi.rs, pokazuje da se građani informišu kombinovanjem televizijskih kanala i interneta, odnosno informisanjem i samoinformisanjem.

Rezultati pokazuju da su građani zadovoljni informacijama o stanju pandemije i gde se mogu obratiti za lekarsku pomoć.

Kao glavne borce protiv epidemije vide lekare, zdravstvene ustanove, Stručni tim Vlade Srbije, epidemiologe prisutne u javnosti, vojsku, policiju, škole, ali i same građane.

Uz ocenu da postoji „sistemska borba“ protiv epidemije korona virusa, anketirani su ocenili da su među ministarstvima, najveći doprinos do sada dali Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo odbrane i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Najveći broj ispitanika smatra da će Srbija uspeti da se izbori sa epidemijom uz „prosečan broj“ obolelih i umrlih.

Ispitanici uglavnom očekuju da će epidemija trajati do druge polovine maja, dok svaki četvrti ispitanik ne može da napravi tu procenu.

Svaki peti učesnik istraživanja strahuje da bi epidemija mogla uticati da izgubi posao.

Anketirani građani su podržali pomoć države privredi i novčanu pomoć radnicima.

Međutim, ne podržavaju nacionalizaciju privatne svojine za potrebe suzbijanja epidemije, niti podržavaju suspendovanje ili ukidanje društvenih mreža na internetu.

U anketi je do sada učestvovalo 345 građana.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…