1. Početna
  2. Borba protiv korupcije
  3. BIRODI: “Gaženje“ zakona o javnim preduzećima i antikorupcijske borbe u najavi

BIRODI: “Gaženje“ zakona o javnim preduzećima i antikorupcijske borbe u najavi

Povodom medijskih najava da će Milan Beko biti postavljen odlukom Vlade Srbije za direktora JP „Železnica Srbije“, Biro za društvena istraživanja  – BIRODI skreće pažnju javnosti, ali i Vladi Srbije da je za imenovanje direktora javnog preduzeća potrebno ispoštovati proceduru iz čl.21 Zakona o javnim preduzećima: „Direktora imenuje Vlada, na period od četiri godine, na osnovu sprovedenog javnog konkursa“.

U tom smislu, ukoliko se pokažu tačnim informacije da je imenovanje „dogovoreno“ na različitim neformalnim skupovima i sastancima, ovakava odluka bi predstavljala direktan udar izvršne vlasti na institucije i vladavinu zakona u Srbiji, na integritet borbe protiv korupcije u Srbiji, uz dovođenje u pitanje stručnosti i stvarne volje za borbu protiv korupcije.

Podsećamo da je Milan Beko osoba za koju se vezuju slučajevi „najtežih“ privatizacija u Srbiji, čija uloga i odgovornost u konstatovanim malverzacijama nije do kraja razjašnjena (slučajevi: C Market, Knjaz Miloš, Luka Beograd).

Imajući u vidu da je Milan Beko podnosio krivične prijave protiv institucija koje su zadužene za borbu protiv korupcije u Srbiji (tužba protiv Verice Barać, predsednice Saveta za borbu protiv korupcije), svakako nije neko ko može doprineti borbi protiv korupcije, jer je, prema svemu do sada poznatom, u najmanju ruku, upravo vinovnik pokreta protiv borbe protiv korupcije.

Biro za društvena istraživanja – BIRODI takođe, u želji da izbor direktora JP „Železnica Srbije“ se završi na zakonit način, ali i u interesu građana Srbije, javno postavlja pitanje šta će se desiti sa drugim „angažmanima“ i „poslovima“ u koje je uključen Milan Beko i u kojoj meri će zadržavanje funkcija u privatnom sektoru uticati na rad u javnom?

Imenovanje čoveka sa ovakvom poslovnom istorijom bi predstavljalo istovremeno i poruku svima koji se bave biznisom, a pre svega onima koji tek nameravaju da to učine, da je isplativo poslovati „na ivici“ ili „ispod ivice“ zakona. Istovremeno, imajući u vidu da nisu završeni postupci i utvrđivanje različitih stepena odgovornosti u 24 procesa privatizacije, njegovim postavljanjem na tu funkciju se zapravo vrši „oprost“ svih nerazjašnjenih uloga u spornim privatizacijama i poslovanju uopšte.

Biro za društvena istraživanja – BIRODI se u načelu protivi imenovanju na funkcije/položaje u javnom sektoru ljudi koji za koje se sumnja da su se na bilo koji način bavili korupcijom ili su sprečavali borbu protiv korupcije. Uvereni da sve što je napred izneto, kao i odgovori na postavljeno pitanje ne čine Milana Beka najboljim kandidatom za direktorsko mesto u JP „Železnice Srbije“, očekujemo da medijski navodi o ovome ostanu samo – medijski navodi.

Izvor: Biro za društvena istraživanja – BIRODI

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…