1. Početna
  2. Borba protiv korupcije
  3. BIRODI: Borba protiv korupcije u Nišu – između nade i strepnje

BIRODI: Borba protiv korupcije u Nišu – između nade i strepnje

Skupština grada Niša

Biro za društvena istraživanja – BIRODI saopštava da je u Nišu, u organizaciji Lokalnog antikorupcijskog foruma (LAF) održan javni skup o načinu i problemima u sprovođenju javnih nabavki na lokalnom nivou i slučajevima koji su za javnost sporni, koji je okupio sve relevantne aktere u razmeni mišljenja povodom aktuelne situacije sa sprovođenjem javnih nabavki u Nišu.

Navedeni skup predstavlja početak antikorupcijskog dijaloga čija je osnovna vrednosti da su ljudi za koje javnost sumnja da su umešani u korupciju i oni koji to tvrde javno razgovarali i pokazali različita tumačenja važećih propisa. Učesnici u debati su pokazali nizak nivo znanja o borbi protiv korupcije i postojećih pozitivnih propisa koji se na nju odnose. Pozitivan utisak sa skupa je da se sa populističkog se prešlo na koliko toliko stručan i konstruktivan dijalog, uočene su procedure koje treba promeniti, kako bi se otklonile mogućnosti za zloupotrebe i „široka tumačenja“ važećih propisa.

Biro za društvena istraživanja – BIRODI očekuje da najavljena inicijativa od strane zamenika predsednika Skupštine grada Niša za usaglašavanje lokalnih propisa koji se odnose na borbu protiv korupcije (a pre svega Lokalnog plana za borbu protiv korupcije Grada Niša) sa postojećom Strategijom za borbu protiv korupcije Republike Srbije nije uvod u novo „gašenje“ Lokalnog antikorupcijskog foruma (LAF) i uopšte borbe protiv korupcije, već iskrena želja da se podrži i promoviše antikorupcijska praksa koja je nastala u ovom gradu. Imajući napred rečeno u vidu, BIRODI će u narednom periodu pokušati da uspostavi saradnju sa gradonačelnikom Niša, koji je ujedno i predsednik Stalne konferencije gradova i opština kako bi se primer dobre prakse iz Niša preneo i na druge gradove u Srbiji.

Podsećamo da je Lokalni antikorupcijski forum (LAF) u Nišu izabran kroz javni konkurs, kao da je i faze u postupku izbora pratila celokupna javnost preko stranice http://www.ni.rs/laf.html i putem medija koji su prenosili informacije o aktivnostima. Dosadašnji rad LAF-a je prepoznat od strane Agencije za borbu protiv korupcije i drugih antikorupcijskih tela, ali i od strane Gradske uprave koja je kroz niz sastanaka omogućila osnovne uslove za rad članova LAF-a koji na dobrovoljnoj osnovi, bez nadoknade sprovode sve aktivnosti.

U narednom periodu, BIRODI će Lokalnom antikorupcijskom forumu (LAF) podneti predloge za zaključke i preporuke, a takođe će i razmotriti načine za podršku u realizovanju preporuka i zaključaka sa održanog skupa u Nišu.

Izvor: Biro za društvena istraživanja – BIRODI

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…