BIRN: Vučić da javnosti predoči dokumenta o “Tamnavi“

BIRN Srbija

Premijer Aleksandar Vučić je još jednom izjavio da je BIRN lagao u tekstu o ispumpavanju vode iz kopa Tamnava, a da nije demantovao niti osporio ni jednu činjenicu iznetu u tekstu.

Premijer Vučić je reagovao na vest da je prva nagrada Evropske unije za istraživačko novinarstvo dodeljenja Aleksandru Đorđeviću za tekst “Ispumpavanje kopa i budžeta” kada je ponovio optužbe na račun BIRN-a rekavši da je priča “notorna laž”.

“Borio sam se i izborio da se pokaže ne samo da je bilo sve čisto, već da je država to obavila sa mnogo manje novca nego što je to bilo realno. Država je iz toga izašla uspešno, dramatično je povećala proizvodnju uglja i pre rokova i pre vremena” rekao je Vučić na konferenciji za novinare 19. maja 2016. godine.

Premijer je prvi put reagovao na tekst pre godinu i po dana, a od tada je u više navrata optužio novinare BIRN-a da su lažovi i da objavljuju neistine u cilju “rušenja Vlade”. Međutim, kao i u jučerašnjoj izjavi, premijer nikada nije demantovao ni jednu činjenicu iznetu u tekstu, niti je konkretno osporio bilo koji navod iz BIRN-ovog istraživanja.

Podsetimo, BIRN je u januaru 2015. godine objavio  istraživanje u kome je otkriveno da je na tenderu za ispumpavanje vode iz potopljenog rudnika Kolubara izabran konzorcijum koji čine  novosadska firma „Energotehnika Južna Bačka“ i rumunska firma „Neš“, iako nijedna od ovih kompanija nemaju iskustva u ispumpavanja velikih voda.

Na ovaj način je dovedena u pitanje tenderska procedura, jer je jedan od uslova na tenderu bio da taj posao mora da radi kompanija koja ima iskustva u takvim poslovima. 

Konzorcijum je posao dobio jer je ponudio najnižu cenu i najkraći rok izvršenja. Rokovi za završetak posla su kasnije aneksima ugovora u dva navrata produženi, te je ispumpavanje završeno u aprilu 2015. godine, umesto u decembru 2014. godine. 
Takođe, protivno zakonu, konzorcijum koji je dobio posao ispumpavanja, naknadno angažuje treću kompaniju koja nije bila navedena u prijavi – holandski Van Hek, koji je savetovao prilikom pripreme tenderske dokumentacije i učestvovao u jednom od konzorcijuma na tenderu za dobijanje ovog posla.

BIRN podseća da ni godinu dana od kako je završeno ispumpavanje javnost i dalje ne zna koliko novca je isplaćeno za ovaj posao. 

BIRN je tražio kompletnu dokumentaciju o realizaciji ovog posla, ali i pored odluke Poverenika za pristup informacijama od javnog značaja, ovo javno preduzeće se odlučilo da plati kaznu od 200,000 dinara, umesto da dostavi dokumentaciju. 

Ovom prilikom BIRN poziva Aleksandra Vučića da iskoristi mogućnosti koje mu zakon dozvoljava i da kao prvi čovek Vlade naloži Elektroprivredi Srbije da javnosti predoči sve informacije i sva dokumenta o realizaciji posla. 

Izvor: BIRN 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…