BIRN: Tužilaštvo odbija da dostavi dokumenta iz istrage napada na Milana Jovanovića

dokument

Beograd, 14. januar 2019. – Drugo osnovno tužilaštvo u Beogradu odbija da Balkanskoj istraživačkoj novinarskoj mreži (BIRN) dostavi Sporazum o priznanju krivičnog dela koje je sa tim tužilaštvom sklopila Bojana Cvetković Šijački, zbog učešća u paljenju kuće novinara Milana Jovanovića, prenosi portal javno.rs.

Drugo osnovno tužilaštvo je u rešenju kojim je odbilo zahtev BIRN, odluku obrazložilo time da bi dostavljanje sporazuma „ugrozilo, omelo i otežalo otkrivanje krivičnog dela“, budući da je Šijački samo jedna od okrivljenih osoba.

U obrazloženju koje je potpisao tužilac Nebojša Popović, navodi se da se krivični postupak vodi protiv još dve osobe, da nije okončan, te da bi objavljivanje pojedinosti iz sporazuma koji je sa tužilaštvom potpisala Šijački, moglo da kompromituje istragu koja još traje, piše javno.rs.

Kako se navodi, iako je reč o pravosnažnom sporazumu o priznanju krivice (koje je potvrdio sud), tužilaštvo odbija da ga dostavi i zbog toga što bi Šijački, prema stavu tužilaštva, tokom postupka protiv preostalih okrivljenih, mogla biti ispitana kao svedok.

Za učešće u podmetanju požara, u kojem su Jovanović i njegova supruga izgubili dom, a zamalo i život, Šijački je dobila kaznu od 6 meseci kućnog pritvora i 50.000 dinara, podseća BIRN.

Jovanoviću, penzionisanom policajcu koji godinama piše za lokalni gročanski portal Žig info, u noći između 11. i 12. decembra zapaljena je kuća. Policija je uhapsila Bojanu Cvetković Šijački i Aleksandra Marinkovića 23. decembra 2018. godine, kao i Igora Novakovića koji je osumnjičen da je nalogodavac zločina.

U jednoj od svojih izjava za medije, Jovanović je rekao da ne poznaje nijedno od troje osumnjičenih, ali da je saznao da su Novaković i Šijački povezani sa predsednikom opštine Grocka Dragoljubom Simonovićem, za kojeg Jovanović tvrdi da je nalogodavac, jer je godinama pisao o njegovim zloupotrebama, podseća BIRN u tekstu objavljenom na portalu javno.rs.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…