BIRN Srbija: Priručnik za medije sa smernicama za proces provere informacija pre objavljivanja

lupa

Beograd, 04. avgust 2022. – Nova BIRN-ova publikacija „Fektčeking – Priručnik za medije – brza provera činjenica“ donosi smernice za proces provere informacija pre njihovog objavljivanja i namenjena je pre svega medijima.

Ovaj priručnik opisuje jednostavne korake koje redakcije treba da uvedu u svoju dnevnu rutinu provere tačnosti informacija i pouzdanosti primarnih i sekundarnih izvora.

Takođe, priručnik sadrži i korisne alate za proveru i pretragu informacija, kao što su alati za proveru fotografija, pretragu profila na društvenim mrežama, onlajn arhiva ili napredno pretraživanje Googla, kao i uputstvo za njihovu upotrebu.

S obzirom da je praktičan i lak za upotrebu, ovaj priručnik može da bude koristan i aktivistima civilnog sektora, ali i svim građanima koji bi da razviju kritički odnos prema medijskom sadržaju, preporuka je Resurs centra za organizacije civilnog društva u Srbiji.

Dinamika digitalnog medijskog okruženja zahteva da se objavljuje mnogo i brzo. U toj trci mediji posežu za preuzimanjem informacija od velikog broja izvora, što sa sobom nosi rizike, posebno ako se uzmu u obzir tehnološke mogućnosti za manipulaciju sadržajem i veliki broj dezinformacija u javnom prostoru. Fektčeking priručnik će pomoći da publika dobije tačne i proverene informacije.

Kako bi obezbedili i zaštitili svoj rad u digitalnom okruženju, možete da koristite publikaciju Digitalna bezbednost medija – interni protokoli bezbednosne politike koja pruža niz korisnih protokola u zaštiti privatnosti novinarske komunikacije kao i ličnih podataka publike.

BIRN objavljuje Fektčeking – Priručnik za medije – brza provera činjenica kao deo svog programskog opredeljenja da radi na unapređivanju medijske scene Srbije.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…