1. Početna
  2. Vesti
  3. Srbija
  4. BIRN Srbija: Osvetljavanje Srbije u mađarskom stilu

BIRN Srbija: Osvetljavanje Srbije u mađarskom stilu

Vučić, Brnabić, Orban

Beograd, 26. jun 2019. – Kako jačaju političke veze između Beograda i Budimpešte, jačaju i poslovi firmi bliskih strankama na vlasti, koje su preuzele poslove zamene uličnog osvetljenja u brojnim gradovima u Srbiji.

Odnosi Beograda i Budimpešte teško mogu da budu bolji, razvijajući se na onom što kritičari nazivaju „autoritarne tendencije” srpskog predsednika Aleksandra Vučića i mađarskog premijera Viktora Orbana.

Međutim, iza politike cvetaju i kontroverzni poslovni dogovori.

Od 2016. godine grupa mađarskih, srpskih i slovenačkih firmi dobila je u postupku javnih nabavki ugovore vrednosti više od 25 miliona evra za poslove obnavljanja javnog osvetljenja u nekoliko gradova u Srbiji u kojima je na vlasti Srpska napredna stranka.

Istraživanje koje su sproveli BIRN i mađarski online portal Direkt 36 pokazuje da su te kompanije povezane sa ljudima iz najbližeg okruženja Orbana, Vučića i srpske premijerke Ane Brnabić.

Tekst Ane Ćurić, Aleksandra Đorđevića i Blanke Zöldi, u celosti, možete pročitati na portalu javno.rs.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…