BIRN Srbija o izvlačenju novca „prekovremenim radom” iz Rudarskog basena Kolubara

Rudarski basen Kolubara

Beograd, 25. oktobar 2019. – Dok Tužilaštvo tvrdi da je 19 privatnih firmi u dogovoru sa rukovodstvom „Kolubare” izvuklo više od milijardu dinara iz te kompanije, odbranu i osumnjičene određeni dokazi podsećaju na kafanske scene iz serije „Složna braća“ i tumače ih kao „obične papire”.

Firme „Belhem MGI“ i „Neol Gradnja“ obračunale su skoro 23.700 sati rada više od mogućeg za korišćenje svoje mehanizacije na rudniku „Kolubara”.

Sve to je rađeno u dogovoru, uz instrukcije i naredbe tadašnjeg direktora „Kolubare” Dragana Tomića, i kasnijeg rukovodioca Vladana Jovičića.

Ovo je u nastavku suđenja u slučaju „Kolubara”, koje je održano 22. oktobra 2019. godine, tvrdilo tužilaštvo koje je kao dokaze dostavilo ugovore, računi i trebovanja za gorivo ove dve firme.

Tužilaštvo smatra da je ukupno 19 privatnih firmi, među kojima su „Belhem MGI“ i „Neol Gradnja“, izvuklo više od milijardu dinara iz „Kolubare”.

S druge strane, odbrana je pred Posebnim odeljenjem za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu bila izričita da su izneti dokazi „običan papir, a ne dokaz”, kao i da ceo slučaj prate elementi „aljkavosti i nemarnosti“ u načinu na koji su dokazi dostavljeni tužilaštvu i kasnije sudu  budući da je određeni deo dokumenata bio priložen bez potpisa, pečata ili arhivskog zavodnog broja.

Tekst Miloša Prelića, u celosti, možete pročitati na sajtu javno.rs.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…