BIRN Srbija o ćutanju institucija o ulozi oca ministra policije u povlašćenoj kupovini oružja iz Krušika

javne nabavke

Beograd, 24. septembar 2019. – Više javno tužilaštvo i Agencija za borbu protiv korupcije ne odgovaraju na pitanja BIRN-a u vezi sa utvrđivanjem uloge oca ministra policije u povlašćenoj kupovini oružja iz fabrike namenske industrije Krušik i prodaji tog naoružanja Saudijskoj Arabiji.   

Firma koja se dovodi u vezu sa Brankom Stefanovićem jeste kupovala naoružanje po povlašćenim cenama od Krušika iz Valjeva, otkrio je  BIRN.

Stručnjaci sa kojima je BIRN razgovarao ukazuju da je tužilaštvo dužno da istraži da li je ministar Nebojša Stefanović trgovao uticajem, dok bi Agencija za borbu protiv korupcije trebalo da utvrdi da li je otac ministra policije bio u privilegovanom položaju u odnosu na konkurenciju, ko mu je to omogućio i kakva je bila uloga Nebojše Stefanovića u tome.

U Agenciji za borbu protiv korupcije rekli su za BIRN da je „jako teško reći“ kada ćemo dobiti odgovor, jer ga „treba pripremiti, kao i inače što se radi“.

Nadležni zamenik direktora Dejan Damnjanović je trenutno na sastanku, mada ni on verovatno ne može precizno da kaže kada će stići odgovor“, rečeno nam je u Agenciji.

U Višem javnom tužilaštvu nam je BIRN-u rečeno da je portparolka Irena Bjeloš trenutno na putu i da je samo ona nadležna za komunikaciju s medijima i za odgovore na postavljena pitanja.

Tekst Jelene Veljković, u celosti, možete pročitati na sajtu javno.rs.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

Bela kuća
Svet, Vesti

IPESE pripremio „Vodič za američke izbore“

_______
Beograd – Jedinstven sistem glasanja u Sjedinjenim Američkim Državama zbunjuje mnoge, zbog čega je Institut za politiku i ekonomiju jugoistočne Evrope (IPESE) pripremio „Vodič za američke izbore„. U Vodiču se…