BIRN Srbija: Javnost i pravosuđe – Tišina u ime naroda

sudijski čekić

Beograd, 27. februar 2020. – „U ime naroda“ piše na svakoj presudi koju donesu sudovi Republike Srbije. Ipak, malo sudskih odluka do naroda zaista i stigne.

Javnost je retko upoznata sa celokupnim postupkom koji je prethodio presudi – počev od trenutka hapšenja, preko podizanja optužnice, do toka samog suđenja.

Sudovi i tužilaštva nisu dovoljno transparentni u svom delovanju dok se građani o radu pravosudnih organa informišu gotovo isključivo zahvaljući novinarima koji o tome izveštavaju, zaključak je BIRN-ove analize o radu pravosuđa.

Međutim, i novinari vode svojevrsnu bitku jer su zbog zatvorenosti sudova i tužilaštava primorani da se na različite načine „dovijaju“ da bi došli do informacija.

Građani se apsolutno oslanjaju na rad novinara, ali treba imati u vidu da čitaju i slušaju samo ono što im se servira a to su najčešće tabloidi i televizije sa nacionalnom frekvencijom“, kaže za BIRN Miodrag Majić, sudija Apelacionog suda u Beogradu.

Iako postoje zakoni koji uređuju pravo na slobodan pristup informacijama od javnog značaja, građani i novinari ih teško dobijaju.

Predstavnici sudske vlasti retko izlaze u javnost sa informacijama, pa umesto njih o tome češće govore ministri i poslanici, koji se neretko hvale masovnim hapšenjima ili informacijama iz istrage – i to obično onim koje ne bi trebalo da budu javne i narušavaju prezumpciju nevinosti ili otkrivaju osetljive, privatne detalje.

Tekst Ane Ćurić, u celosti, možete pročitati na portalu javno.rs.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

Laguna objavila knjigu o Rolingstonsima

_______
Beograd – Knjiga „Stone Age: Šezdeset godina Rolingstounsa“ novinarke Lesli En Džouns, u prevodu Dejana Cukića, nalazi se u prodaji, saopštila je izdavačka kuća Laguna. „U knjizi ‘Stone Age: Šezdeset…