BIRN Srbija: Aleksandar Obradović dobio „nepristojnu ponudu“ u zamenu za ćutanje o nelegalnim poslovima Branka Stefanovića

Aleksandar Obradović

Beograd, 27. novembar 2019. –  Radniku fabrike „Krušik“ iz Valjeva Aleksandaru Obradoviću dvojica koja su se predstavila kao pripadnici Bezbednosno informativne agencije (BIA) ponudila su obustavljanje krivičnog postupka protiv njega u zamenu za njegovo ćutanje o nelegalnim poslovima Branka Stefanovića, oca ministra unutrašnjih poslova, preneo je portal javno.rs.

Balkanska istraživačka mreža (BIRN) je saznala da je ta ponuda stigla do Obradovića krajem oktobra i da mu je rečeno „da bi mogla da okonča njegovu tešku situaciju„.

BIRN je naveo da su dvojica koji su se predstavili kao pripadnici BIA, prišli Obradovićevom rođaku i od njega tražili da prenese poruku.

Poruka je navodno glasila da „ukoliko Obradović prestane da se bavi temom Krušika, biće prekinut krivični postupak protiv njega koji se vodi u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu i ‘sve će se lepo završiti’, ali da u suprotnom, ‘ima da na..be’ „.

Obradovićev advokat Vladimir Gajić je o tome 4. novembra obavestio zamenicu tužioca za organizovani kriminal Jasminu Milanović Ganić.

Objasnio sam o čemu se radi kao i razloge zašto se obraćam baš specijalnom tužilaštvu. Podneo sam joj i zvanično pisanu informaciju i dao kontakte lica koja su primila ponudu i pretnju za Aleksandra Obradovića„, kazao je Gajić za BIRN.

Tužiocu je, kako prenosi BIRN, rekao da ne veruje da se radi o pripadnicima BIA, „jer oni nikada ne prete, oni samo rade u tami„, već da misli da je to „informacija koja preko podzemlja ide od samog ministra policije koji je pod direktnim udarom afere ‘Krušik’ „.

Tekst Jelene Veljković, u celosti, možete pročitati na portalu javno.rs.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…