1. Početna
  2. Društvo
  3. BIRN: Objavljena ažurirana mapa presuda za ratne zločine

BIRN: Objavljena ažurirana mapa presuda za ratne zločine

sudijski čekić

Beograd, 18. decembar 2019. – Balkanska istraživačka mreža (BIRN) objavila je ažuriranu mapu presuda za ratne zločine.

Korisnicima je omogućeno da pretražuju presude koje su doneli sudovi bivše Jugoslavije i Haški tribunal, saopšteno je iz ove istraživačke mreže.

Mapa uključuje sve pravosnažne dostupne presude za ratne zločine iz 42 suda iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Srbije i sa Kosova.

Takođe uključuje i presude koje je izrekao Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), kao i predmete u kojima su optuženi preminuli tokom suđenja pred ovim sudom.

Nakon ažuriranja mape, korisnici mogu da pretražuju po ​​imenima i prezimenima optuženih, po jedinicama kojima su pripadali, zemljama u kojima se nalaze sudovi, lokacijama i datumima zločina.

Mapa se bazira na preko 1.400 sudskih dokumenata.

Broj presuda za sada iznosi 468, sa ukupno 1.028 imena optuženih. Presude su izrečene između 1992. godine, kada su otvoreni prvi predmeti u Hrvatskoj, i 2019. godine.

Najveći broj presuda izrekli su sudovi u BiH, ukupno 209, dok je u Hrvatskoj najveći broj optuženih – ukupno 396.

Ova mapa rezultat je našeg posvećenog praćenja međunarodnih i domaćih suđenja za ratne zločine od 2004. godine. Dok smo izveštavali iz sudnice, mi smo se kao novinari često borili da dobijemo sve dokumente. Tokom svih ovih godina sakupili smo značajnu arhivu i želeli smo da je podelimo sa kolegama, ali i sa javnošću, kako bi praćenje suđenja bilo olakšano i kako bi se zasnivalo na činjenicama“, kaže Marija Ristić, regionalna direktorka BIRN-a.

Ova mapa presuda za ratne zločine dolazi usled sve većih napora sudova da anonimizuju sudska dokumenta, što nas sprečava da ispravno i tačno izveštavamo sa suđenja“, dodaje Ristić.

Na mapu će se dodavati i presude Mehanizma za međunarodne krivične sudove i Specijalizovanih veća Kosova.

Međutim, BIRN još uvek čeka da sudovi u nekim zemljama stave na raspolaganje sve presude.

U ratovima u bivšoj Jugoslaviji stradalo je 125.000 ljudi, a traga se za 12.000 nestalih.

Mapa presuda za ratne zločine je deo BIRN-ove inicijative Balkanska tranziciona pravda, koju finansira Evropska komisija.

Projekat ima za cilj da poboljša javno razumevanje pitanja tranzicione pravde u zemljama bivše Jugoslavije – Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji i na Kosovu.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…