BIRN o pranju novca na Balkanu

pranje novca
Foto: shutterstock.com

Beograd – Pranje novca i rizik od finansiranja terorizma biće pod lupom u nekoliko balkanskih država u narednih par meseci.

Posete ili evaluacije stručnjaka Moneyval-a, komiteta eksperata Saveta Evrope za evaluaciju mera za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma, očekuju se do kraja godine Bosni i Hercegovini (BiH) i Srbiji.

Stručnjaci će BiH posetiti početkom jeseni, a od njihove procene zavisiće da li će se ova zemlja pridružiti Albaniji koja se već treću godinu nalazi na sivoj listi Moneyval-a.

Osam godina nakon što je BiH skinuta sa ove liste, vraćanje na nju je sve izvesnije, kažu analitičari, navodeći da vlasti nisu usvojile potrebne zakone niti provele reforme za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma.

Povratak na spisak rizičnih zemalja bi značajno otežao novčane transakcije za firme ali i za građane.

Srbija bi svoj izveštaj o napretku trebalo da podnese ove godine.

Država je na sivoj listi Međudržavnog tela za kontrolu i sprečavanje pranja novca (FATF), organizacije koja postavlja globalne standarde u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma, bila od februara 2018. do juna 2019.

Severna Makedonija je bila na sivoj listi Moneyval-a od oktobra 2021. do februara ove godine. Na ovu listu je stavljena sa zemljama koje nisu ispunile sve međunarodne poreske standarde, a obavezale su se na reformu.

Tekst Jasmina Begića, Besara Likmeta, Jasmine Jakimove, Gordane Andrić, u celosti, možete pročitati na portalu Birn.rs.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…