1. Početna
  2. Civilno društvo
  3. BIRN: Grantovi za istraživanje arhive predmeta ratnih zločina

BIRN: Grantovi za istraživanje arhive predmeta ratnih zločina

arhiva

Beograd, 5. septembar 2019. – Balkanska istraživačka mreža (BIRN) poziva novinare, umetnike, istoričare i aktiviste civilnog društva da podnesu predlog za male projekte koji pokrivaju teme vezane za arhivu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i lokalne sudove u zemljama bivše Jugoslavije, pred kojima su vođeni predmeti ratnih zločina.

Krajni rok za apliciranje je 30. septembar 2019.

Predloženi projekti, prema zahtevima BIRNa, treba da kreativno iskoriste arhivu sudova u cilju promocije istine, pravde i odgovornosti na Balkanu.

Projekti, kako stoji u pozivu, mogu se „baviti pitanjima koja se tiču krivičnog prava, svedočenja žrtava, nestalih osoba, reparacija, lustracija, odgovornosti, ali i druga pitanja koja se odnose na tranzicionu pravdu i suočavanje sa prošlošću“.

Mogu se prijaviti svi novinari, umetnici, istoričari i aktivisti civilnog društva koji žele da pretražuju arhive MKSJ-a i lokalnih sudova iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije”, kaže se u pozivu.

Deset odabranih aplikanata dobiće po 2.000 evra za razvijanje ideja u periodu od šest meseci.

Cilj projekta je promocija i širenje arhive međunarodnih i lokalnih sudova, kako bi se izgradili kapaciteti ciljnih grupa i kako bi se nasleđem sudova moglo boriti protiv negiranja i širenja dezinformacija među društvima zapadnog Balkana, što bi doprinelo interkulturalnom dijalogu i izgledima za pomirenje”, ističe BIRN.

Dodatne informacije o načinu prijave možete pronaći ovde.

Poziv je deo projekta „Oblikovanje i promocija narativa o suđenjima ratnih zločina na Zapadnom Balkanu“, koji finansira Matra Regionalni program vladavine prava (Matra Regional Rule of Law Program).

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…