BIRN: Evropska prestonica kulture dodeljuje poslove firmama povezanim sa direktorom

Novi Sad

Beograd, 10. mart 2018. – Fondacija Novi Sad 2021 dodelila je usluge marketinga i promocije, vredne oko 250.000 evra, Fondaciji Egzit (Exit) i firmama "My Exit Adventure" i "Exit Team", sa kojima je povezan diretkor te fondacije Nemanja Milenković, piše Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

Fondacije Novi Sad 2021 zadužena je za sprovođenje projekta Evropska prestonica kulture (EPK), titula koju je Novi Sad osvojio za 2021. godinu. Prema navodima BIRN-a, direktor Fondacije Novi Sad 2021 Nemanja Milenković povezan je sa sve tri firme u "My Exit Team" i Fondaciji Egzit bio je angažovan na poslovima marketinga, dok je u firmi "Exit Team" radio kao marketing menadžer.

Vlasnik firmi "My Exit Team" i "My Exit Adventure" je Dušan Kovačević (direktor Egzit festivala) koji je zajedno sa Nemanjom Milenkovićem u Upravnom odboru Fondacije FORT, koju je Fondacija Egzit osnovala u maju 2014. godine sa ciljem očuvanja, zaštite i razvoja Petrovaradinske tvrdjave, navodi BIRN.

Firme "Exit team" i "My Exit Adventure", kao i obe Fondacije Fort i Egzit, registrovane su na istoj adresi u Novom Sadu, u Kisičkoj ulici, navodi se u tekstu.

BIRN navodi da osim što je Milenković nabavku poverio bivšoj firmi, sporno je i što su predložene aktivnosti neprecizno definisane, pa se efekti marketing usluga ne mogu jasno sagledati.

Kako je navedeno, planirano je onlajn reklamiranje i zakup medijskog prostora u zemljama regiona, zapadne Evrope, Americi, Japanu, Kini, Rusiji i Turskoj, zatim snimanje osam TV i radio spotova i organizovanje događaja, zakup bilborda i izrada promo materijala.

Samo u Velikoj Britaniji, navodi BIRN, planirano je lobiranje, gostovanje i PR aktivnosti u trajanju od osam meseci, kao i zakup prostora na pet sajtova, u tri stručna i pet drugih magazina i online oglašavanje na Fejsbuku (Facebook) i Guglu (Google) u trajanju od osam meseci.

Dodaje se da za najskromniju stranicu oglasnog prostora u engleskom "Dejli mejlu" treba izdvojiti oko 36.500 evra, a u "Dejli telegrafu" čak 51.000 evra.

Do sada je Fondacija Novi Sad 2021 organizovala dva novogodišnja dočeka koji su najavljeni kao "uvođenje novih svetskih trendova u domaću kreativnu industriju", međutim oni se, piše BIRN, "ni po čemu se nisu razlikovali od drugih u Srbiji".

Panel eksperata, koji je tokom oktobra 2017. godine podneo izveštaj o napretku projekta EPK, zamerio je Fondaciji što je program orijentisan na događaje, a ne na razvoj programa u kulturi i ocenio da "prestonica više liči na festival i nema jasnu umetničku dimenziju".

Oni su pozvali Fondaciju Novi Sad 2021 da do kraja marta 2018. godine dostavi novi program i precizira šta će se to dešavati narednih godina na kulturnoj sceni Novog Sada, dodaje BIRN.

Evropska prestonica kulture je projekat EU koji kulturu jednog ili više gradova stavlja u fokus na godinu dana, a u tom periodu gradovi-prestonice pripremaju nesvakidašnje kulturne programe i renoviraju dotrajalu kulturnu infrastrukturu.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…