BIRN: Er Srbija se suočava sa pitanjima kapaciteta i kvaliteta

Er Srbija

Beograd, 13. februar 2020. – Skoro trećina od 19.645 letova Er Srbije između 1. juna i 30. novembra 2019. godine je kasnila, od čega je 1.466 letova sletelo sa više od 45 minuta kašnjenja, objavila je Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

Zbog toga su porasli troškovi Er Srbije za nadoknade putnicima, a postavlja se i pitanje kapaciteta i kvaliteta usluge ovog avio-prevoznika.

Troškovi koji su posledica „nepravilnosti u prevozu“ su porasli sa oko 460.000 evra u 2017. na preko 1,2 miliona 2018. godine, prema finansijskim izveštajima Er Srbije za tu godinu.

Finansijski izveštaj ove kompanije za 2019. godinu nije dostupan, ali porast broja letova koji su kasnili od 2018. do 2019. godine sugeriše da bi se i troškovi mogli povećati, piše BIRN.

Stručnjak za avijaciju Petar Vojinović, osnivač srpskog portala posvećenog avio prevozu Tango Six, rekao je za BIRN da Er Srbiju uskoro čeka još više problema.

Er Srbija će nastaviti sa drastičnim povećanjem broja letova sa istim ili skoro istim brojem aviona, što će za razultat imati povećanje iskorišćenosti postojeće flote do maksimuma,“ izjavio je on.

Iz srpskog Direktorata civilnog vazduhoplovstva su za BIRN izjavili da su primili 263 pritužbe putnika između 1. juna i 30. novembra 2019. godine zbog otkazivanja letova, zabrane bordinga, rukovanja prtljagom, kašnjenja letova i zbog toga što avio-prevoznici nisu blagovremeno odgovarali na pritužbe.

Ipak, nisu pojasnili koji se broj pritužbi odnosi na Er Srbiju.

Tekst Ivane Jeremić i Milice Stojanović, u celosti, možete pročitati na sajtu BIRN-a.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…