BIRN: Državni vrh doneo odluku o pravljenju veštačke sportske stene od 1.2 miliona evra

stena za penjanje

Beograd, 9.mart 2019. –  Državni vrh doneo odluku o pravljenju veštačke sportske stene od 1.2 miliona evra nakon saznanja da evropska šampionka Staša Gejo nema gde da vežba, saznaje BIRN.

I dok javnost nema ništa protiv da se pomogne ovoj i svim drugim mladim sportistima, problem predstavlja količina novca koja se iz državnog budžeta izdvaja za ovaj projekat – 1,2 miliona evra, odnosno 140 miliona dinara, o čemu je BIRN pisao.

Na samom sajtu firme Walltopia koja je dobila posao stoji da je cena kvadratnog metra stene 160 evra. U konkursnoj dokumentaciji stoji da će ukupna površina dve stene iznositi 1027 kvadratnih metara. To u ukupnom zbiru daje iznos nešto veći od 160.000 evra.

Na sajtu bugarske firme nalazi se i podatak da prevoz stena košta 2000 evra po kamionu, odnosno 3000 evra po kontejneru. Nije jasno kako se onda na kraju dolazi do iznosa od 1.2 miliona evra, koji u mnogome prevazilazi stvarnu cenu troškova.

Goran Bojović, direktor Zavoda za BIRN tvrdi da u svetu postoje samo tri firme koje po međunarodnim standardima mogu da naprave stenu za evropsko i svetsko takmičenje.

Tekst Ane Novaković, u celosti, možete pročitati na sajtu javno.rs

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…