1. Početna
  2. Borba protiv korupcije
  3. BIRN: Državna škola kao vladina banka

BIRN: Državna škola kao vladina banka

Beogradska poslovna škola je 2013. godine, mimo zakona i po nalogu visokih vladinih funkcionera, pozajmila sedam miliona evra prezaduženim kompanijama i Vaterpolo klubu Radnički, bez mnogo izgleda da će taj novac povratiti, saznaje BIRN.
 
Oni koji su u ime Vlade Srbije odlučivali o ovom poslu danas „peru ruke“ i za sve optužuju nekadašnjeg direktora ove državne obrazovne institucije Iliju Samardžića, koji tvrdi da je nalog za isplate novca stigao iz samog vrha vlasti.
 
Prema podacima iz Uprave za trezor Ministarstva finansija do kojih je BIRN došao, kratkoročnu pozajmicu su od Beogradske poslovne škole 2013. godine dobile tri kompanije i Vaterpolo klub Radnički iz Kragujevca. Oko 4,5 miliona evra dobio je „Simpo“ iz Vranja, koji je tada bio u privatnom vlasništvu i sa poreskim dugom od oko 40 miliona evra. Kompanija je danas u većinskom vlasništvu države, dok je od 2012. godine račun „Simpa“ blokiran 465 dana.
 
Milion i po evra je pozajmljeno privatnoj turističkoj agenciji „Kontiki“, čiji je većinski vlasnik skriven u registru ofšor kompanija na Devičanskim ostrvima. Agencija je pod sumnjivim okolnostima odvedena u stečaj u  februaru 2014. godine.
 
Medijska kompanija „Novosti“, takođe veliki gubitaš,  dobila je 400,000 evra, a najmanje toliko je otišlo i Vaterpolo klubu Radnički,  bilo kroz direktnu pozajmicu Škole ili prikriveno sponzorstvo preko „Simpa“.  „Kontiki“ je tada bio glavni sponzor Radničkog, a puno ime kluba bilo je „Radnički Kontiki“.
 
Škola godišnje prihoduje oko 10 miliona evra, a najveći deo novca potiče od školarina i od kamata na novac koji ova visokoškolska ustanova deponuje u bankama. Zakoni obavezuju Školu da taj novac ulaže isključivo u poboljšanje uslova studiranja, plate predavača i nastavu.
 
Budžetski inspektor, Ljubomir Žakula, koji je više meseci kontrolisao poslovanje škole, kao i finansijski eksperti sa kojima je BIRN razgovarao, smatraju da je transakcija bila nelegalna. Zakon o budžetskom sistemu ne predviđa mogućnost da škola, kao budžetski korisnik, pozajmljuje novac. Pored toga, pozajmica je data mimo Saveta škole, koji je naknadno o tome obavešten.
 
Autorski tekst Aleksandra Đorđevića možete pročitati na portalu javno.rs
Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…