BIRN domaćin konferencije o procesuiranju ratnih zločina

Sarajevo, 21. septembar 2016. (BIRN) – Balkanska istraživačka mreža (BIRN) će 22. septembra 2016. biti domaćin regionalne konferencije na kojoj će tužioci i stručnjaci razgovarati o napretku i poteškoćama u procesuiranju ratnih zločina u zemljama bivše Jugoslavije.

Tužioci, stručnjaci i novinari iz cele bivše Jugoslavije će učestvovati na konferenciji u organizaciji BIRN-a pod nazivom “Predmeti ratnih zločina i regionalna saradnja”, koja će se u četvrtak održati u Sarajevu.

Tužioci, koji obično debatuju iza zatvorenih vrata, govoriće o izazovima s kojima se suočavaju tužilaštava za ratne zločine, političkom uticaju na njihov rad i kako poboljšati procesuiranje ratnih zločina u budućnosti, posebno u uslovima kada Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) sledeće godine zatvori svoja vrata.

Većina tužilaštava za ratne zločine u regionu ima protokole o saradnji. Izručenje vlastitih državljana osumnjičenih za ratne zločine je onemogućeno odredbama, što često odlaže istrage i procesuiranje ratnih zločina.

Na prvom panelu, posvećenom regionalnoj saradnji u procesuiranju ratnih zločina, učestvovaće Gordana Tadić, zamenica glavnog tužioca i šefica Odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, Lidija Vukčević, specijalna tužiteljka Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore, Jasmina Dolmagić, zamenica glavnog državnog tužioca Hrvatske, Kevin Hughes, pravni savetnik glavnog tužioca Haškog tribunala, Charles Hardaway, tužilac u Odjelu za ratne zločine Misije Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX), i Francesco de Sanctis, šef Sekcije za vladavinu prava Misije OEBS/OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Drugi panel će biti posvećen procesu tranzicijske pravde u regiji i aktuelnoj situaciji u pogledu strategija koje su vlade BiH, Kosova i Srbije obećale da će usvojiti kako bi riješile slučajeve ratnih zločina.

Do sada su samo BiH i Kosovo izradili strategije tranzicione pravde, ali ih još nisu usvojili. Srbija je, u međuvremenu, usvojila samo nacionalnu strategiju za procesuiranje ratnih zločina.

Na panelu pod nazivom “Jesu li strategije tranzicione pravde put za napredak?” učestvuju Ivan Jovanović, stručnjak za međunarodno humanitarno pravo, Goran Šimić, profesor krivičnog prava i tranzicione pravde na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu, Nemanja Stjepanović iz Fonda za humanitarno pravo (FHP) iz Beograda, Dženana Karup-Druško iz Udruženja “Tranzicijska pravda, odgovornost i sjećanje” iz Sarajeva, i Teuta Hoxha iz Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR) na Kosovu.

Pored stručnjaka i tužilaca, konferenciji će prisustvovati i 20 novinara iz BiH, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Srbije. Nakon konferencije, novinari će imati dvodnevni trening čiji je cilj razvoj njihovih veština u izveštavanju o tranzicionoj pravdi.

U sklopu konferencije i treninga, BIRN će predstaviti svoju “Mapu presuda o ratnim zločinima”, interaktivni alat koji pruža pregled sudskih odluka o zločinima počinjenim tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji ‘90-ih godina prošlog veka.

“Mapa” se sastoji od ukupno 386 presuda, i predstavlja jedinstvenu bazu podataka pravosnažnih presuda koje su izrekli nacionalni sudovi u BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Kosovu i Srbiji.

Mapa uključuje presude koje je izrekao MKSJ/ICTY.

Konferencija i trening su dio BIRN-ovog projekta “Balkanska tranzicijska pravda”, koji finansiraju Evropska komisija, Savezno ministarstvo spoljnih poslova Švajcarske i Fondacija “Robert Bosch”.

Projekt ima za cilj poboljšanje javnog razumevanja pitanja tranzicione pravde u zemljama bivše Jugoslavije – Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…