BIRN: Demanti na pisanje Politike

U tekstu „Sud ih kažnjava, a stranci nagrađuju“ Višnja Aranđelović neosnovano i bez dokaza tvrdi da sam lažov i da sam u tekstu o ispumpavanju vode iz kopa Tamnava obmanuo javnost i čitaoce, čime novinarka Politike dezinformiše javnost i narušava moj profesionalni ugled.

Ona kaže: “Tako je BIRN-ov novinar Aleksandar Đorđević prećutao da je projekat „Tamnava” kreditirala Svetska banka, da ga je kontrolisala i da je utvrdila da nije bilo propusta. BIRN je netačno tvrdio da konzorcijum koji je dobio posao nije imao referencu, da su angažovali podizvođače, da je mogla da se izbegne primena Zakona o javnim nabavkama…“

Prvo, nedostatak reference pobedničkog konzorcijuma je nepobitno utvrđen u istraživanju BIRN-a. Vlasnik srpskog člana konzorcijuma koji je ispumpavao vodu je izjavio da njegova firma nikada nije radila slične poslove, a vlasnik rumunske firme nije mogao da navede nijedan posao ispumpavanja velikih voda koja je njegova firma obavila.

Istina, konzorcijum je na tenderu priložio poslovne ugovore kao dokaz o referenci, ali nijedan od tih ugovora se ne odnosi na ispumpavanje velikih voda.

Drugo, tvrdnja iz BIRN-ovog istraživanja da je pobednik na tenderu angažovao holandsku kompaniju kao podizvođača za posao ispumpavanja vode je potkrepljena sledećim dokazima – holandska kompanija je obezbedila pumpe, inženjere koji su nadzirali rad pumpi, i ono najbitnije, Holanđani su dali znanje (know how).

Treće, Aranđelovićeva osporava navod iz istraživanja u kome se ističe da je sa ispumpavanjem moglo da se počne mesecima ranije, jer Zakon ovakvu mogućnost dozvoljava u slučaju elementarnih nepogoda.

Naglašavam da ovo nije slobodno tumačenje novinara, već Uprave za javne nabavke, državne institucije koja je osnovana sa ciljem da kontroliše sprovođenje Zakona o javnim nabavkama.

Na kraju, novinarka Politike se poziva na novinarski kodeks i otvoreno me optužuje za laž zbog toga što u istraživanju o Tamnavi nije rečeno da je posao finansiran iz kredita Svetske banke.

Ni ovaj argument ne stoji. To što se projekat finansira sredstvima Svetske banke ne menja nalaze našeg teksta o tome da li je posao sproveden u skladu sa zakonom ili ne. Takođe, BIRN je razgovarao sa predstavnicima Svetske banke u Srbiji pre objavljivanja teksta, gde nam je rečeno da je tender raspisan prema srpskom Zakonu o javnim nabavkama i da je za njegovo sprovođenje zadužen EPS. Za sve detalje oko posla i tenedera za ispumpavanje vode uputili su nas na EPS.

BIRN se i nakon objavljivanja istraživanja obratio sedištu Svetske banke u Vašingtonu tražeći odgovore na pitanja u vezi sa poslom isušivanja kopa Tamnava. U Vašingtonu su još jednom potvrdili da je nabavka sprovedena prema srpskom Zakonu o javnim nabavkama, a za sve ostale informacije uputili su nas na Elektroprivredu Srbije.

Pored toga, ni godinu dana od kako je završeno ispumpavanje, Elektroprivreda Srbije nam nije dostavila dokumentaciju o realizaciji ovog posla, uprkos kazni od 200.000 dinara koju je izdao Poverenik za pristup informacijama od javnog značaja.

Aleksandar Đorđević,novinar

Izvor: BIRN Srbija

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…