Bilčik: Srbija pripada Evropi kulturno, politički, ekonomski i geografski

Vladimir Bilčik

Vranje, 12. oktobra 2020. – Izvestilac Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju, Vladimir Bilčik istakao je da je EP spreman da nastavi posredovanje u međustranačkom dijalogu.

Bličik je rekao da se čeka „punopravan sastav“ Narodne skupštine Srbije da se dijalog nastavi s „nizom važnih i kritičnih tačaka“ iznetih u Izveštaju Evropske komisije o napretku u evropintegracijama Srbije.

„Srbija pripada Evropi kulturno, politički, ekonomski, geografski. Mislim da bi pridruživanje zajednici evropskih vrednosti trebalo da bude u interesu građana Srbije, ne samo zbog ekonomske i socijalne koristi, već i zbog zajednice i vrednosti koju ona predstavlja“, rekao je Bilčik u intervjuu za vranjski portal „Slobodna reč“.

On je ukazao da „sve zainteresovane strane treba aktivno da rade na komunikaciji o značaju mesta Srbije u Evropskoj uniji“.

Kao primer praktične podrške EU naveo je podršku tokom pandemije Kovida-19, kada je EU „nedvosmisleno stala uz Srbiju“ i njenim građanima pružila „humanitarnu i ekonomsku podršku“.

Bilčik je rekao da je izveštaj o Srbiji koji je prošle nedelje predstavljen u Evropskom parlamentu, jasan, da Srbija ima nacrt neophodnog reformskog procesa i ponovio važnost četiri stvari: reforme, oporavak, regionalna saradnja i pomirenje, prenosi Euractiv.rs.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…