1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropska unija
  4. Bilčik: Izveštaj Evropskog parlamenta poruka Srbiji da pregovori treba da napreduju

Bilčik: Izveštaj Evropskog parlamenta poruka Srbiji da pregovori treba da napreduju

Vladimir Bilčik

Beograd – Pregovori o pristupanju srbije EU se nastavljaju, ali ne napreduju izjavio je izvestilac Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju, Vladimir Bilčik.

On je to izjavio posle usvajanja Izveštaja Evropskog parlamenta o primeni zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU.

Takvo je stanje godinama i poslata je veoma jasna poruka Srbiji da pregovori treba da napreduju„, rekao je Bilčik u izjavi za beogradski portal Insajder.

On je naveo da „Srbija treba da uradi tri stvari. Prvo: da nastavi strukturalne reforme, posebno u oblasti energetike. Drugo: da se nastavi dijalog Beograda i Prištine. Treće, ali najvažnije i možda odlučujuće: da više sarađuje s nama (EU) i suoči se s ruskom agresijom u Ukrajini. To takođe uključuje elemente naše spoljne politike, naše deklaracije, ali i sankcije i restriktivne mere protiv Rusije„.

Komentarišući izjavu ministarke za evorpske integracije Tanje Miščević o tome da Izveštaj EP nije obavezujuć, Bilčik je naveo da je to pitanje sekundarno.

Mislim da je bilo kakva diskusija o tome da li je obavezujuće ili nije, kada dolazi od strane političara, sekundarna u ovom trenutku, uz svo poštovanje zvaničnika i dragih partnera u Srbiji. Ovo je generalno pozicija Evropskog parlamenta, ali takođe odslikava i stav Evropske Unije. Srbija je jedina zemlja kandidat koja nije usaglašena sa pozicijom EU prema Rusiji, dok Rusija brutalno napada Ukrajinu. Naravno, hoćemo da imamo Srbiju na tom putu, a to se može postići zajedničkim poverenjem. Pomeranje u tom pravcu će biti kad političke odluke ubrzaju proces pristupanja„, dodao je Bilčik.

Po njegovim rečima, „naravno da su vrata EU otvorena“ i „proces pristupanja se nastavlja„. Međutim, dodao je, „na Srbiji je da odluči koliko će taj ‘voz’ brzo ići„, a „u ovom trenutku se ‘voz’ ne pomera uopšte, zato što čekamo napredovanje u pomenutim oblastima„.

Bilčik je najavio da će svoj izveštaj o Srbiji predstaviti u Evropskom parlamentu pre dolaska u Beograd.

Naravno, naše poruke su veoma jasne, ostale su iste i nastaviće da budu iste. Možete da očekujete veoma slične poruke i u mom izveštaju. I naravno, na našim partnerima je da odluče. Odluke ostaju u rukama srpskih političara. Oni prave strateški izbor da se pridurže EU i taj izbor uključuje posledice i poteze koje očekujemo od naših srpskih partnera. To je veoma jednostavan proces. Ako Srbija napravi napredak o ovim pitanjima i u ovim oblastima, to će biti napredak ka prisupanju. Inače, mi ćemo verovatno biti zaglavljeni u poziciji u kojoj smo sada„, rekao je Bilčik.

Evropski parlament usvojio je Izveštaj o primeni zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU (ZSBP) u kojem se, u delu o Srbiji, navodi da ona mora da se uskladi sa spoljnom politikom Unije.

Evropski parlament je u novembru većinom glasova usvojio Rezoluciji o proširenju EU kojom se zaključuje da je proširenje najefikasnija spoljna politika EU i da je taj proces investicija u prosperitet kontinenta, a od Srbije se i tada tražilo da se usaglasi sa spoljnom politikom Unije.

Najčitanije
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…