Bilčik: Bojkot demokratskih institucija i bojkot izbora nije put kojim se politika može menjati

Vladimir Bilčik

Brisel, 12. maj 2020. – Stalni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je za portal Storyteller da bojkot demokratskih institucija i bojkot izbora nije put kojim se politika može menjati. Bilčik je rekao da će EU pomno pratiti situaciju u Srbiji, ne samo pre izbora, već i nakon njih.

Prošle nedelje smo prisustvovali veoma važnom samitu u Evropskoj uniji, kada su se lideri Evropske unije sastali sa liderima zemalja Zapadnog Balkana, tako da na ovaj region ne zaboravljamo“, kaže Vladimir Bilčik.

Prema njegovim rečima, sve države su preduzele neki oblik vanrednih ili restriktivnih mera radi zaštite zdravlja i života Evropljana, a ista stvar se dogodila u Srbiji.

Pomno smo pratili odluku o vanrednom stanju. Ako je u samoj Srbiji došlo do situacija koje smo u evropskim institucijama videli kao da su na ivici onoga što je podnošljivo, u takvim slučajevima smo kao evropske institucije reagovali“, kaže stalni izaslanik EP za Srbiju.

Naravno da moramo da zaštitimo zdravlje i život ljudi, ali istovremeno ne možemo ljudima da ograničavamo slobodu u nedogled. To mora biti proporcionalno cilju zaštite zdravlja i života ljudi, a istovremeno pandemija ne sme biti izgovor za podrivanje demokratije“, smatra Bilčik.

On podseća da su evropske institucije reagovale na slučaj novinarke Ane Lalić.

U evropskim institucijama smo takođe reagovali kada je Vlada Srbije pokušala da uvede restriktivne mere za kontrolu širenja informacija o onome što se dešava sa covid-19“, kaže Bilčik i dodaje da EU nije ostala nigde u pozadini, naprotiv, aktivno je situaciju posmatrala.

 Pojedine opozicione stranke pozivale su i pozivaju na bojkot izbora. Neke od njih su odluku o bojkotu izbora prošle nedelje promenili. Evropska unija ipak poziva sve političke aktere na srpskoj sceni da od izbora ipak ne odustaju.

Već dugo u evropskim institucijama o tome pričamo i to je poruka koju ponavljam redovno od prošle jeseni, kada sam postao stalni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, ali i jedan od posrednika međustranačkog dijaloga u Skupštini Srbije. Koliko god bila teška situacija u srpskoj politici, bojkot demokratskih institucija i bojkot izbora nije put“, podseća Bilčik na stavove Evropskog parlamenta.

To jednostavno nije način na koji se politika može menjati. To nije put standardne demokratije na koju smo navikli u Evropskoj uniji. Ako Srbija želi da ima evropsku budućnost, a znam da to želi, onda su nam potrebni svi važni politički akteri u demokratskim institucijama i potrebni su nam da bi učestvovali na izborima“, dodaje sagovornik portala Storyteller.

On naglašava i činjenicu da će se u budućem srpskom parlamentu pregovarati o pristupanju Srbije Evropskoj Uniji.

Trebaće nam što više proevropskih političkih glasova. Zato je važno da političke stranke izbore ne bojkotuju“, kaže Bilčik.

Vladimir Bilčik u svojim medijskim nastupima uvek potencira važnost Zapadnog Balkana.

Pokušavam i sa srpskim medijima da komuniciram poruke o tome šta radi Evropska unija. Mislim da je to važno, jer jedna od stvari sa kojom smo zaista imali problema poslednjih meseci je borba za istinu ko zaista pomaže“, ukazuje Bilčik na nedostatak informacija u srpskoj javnosti o pomoći u borbi protiv koronakrize.

Mora se reći da, u smislu obima, Evropska unija dugoročno najviše pomaže, čak i u ovoj krizi. Veoma je važno da ljudi to znaju. Dobro je što i Kina pomaže, ali postoji neuporediv iznos pomoći, kao i posvećenost evropske pomoći bilo kome drugom i ovo je važno zapamtiti pre izbora u Srbiji, ali ne samo neposredno pre izbora, jer je to deo priče o evropskoj budućnosti Srbije“, kaže Vladimir Bilčik.

On podseća da je samo protekle nedelje, na Samitu Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana, Evropska unija dogovorila paket finansijske injekcije od oko tri milijarde evra za ceo region Zapadnog Balkana, prenosi portal Storyteller.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…