Biber: Odnos Nemačke prema Vučiću nije više tako srdačan

Florijan Biber

Beograd, 30. jun 2020. –  Profesor političkih nauka i stručnjak za Balkan sa Univerziteta u Gracu Florijan Biber izjavio je da odnos Nemačke prema predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću nije više tako srdačan.

Navodi da su Vućićeva podrška promeni granica i jačanje autoritarne vlasti “ohladili entuzijazam koji je postojao prema njemu„.

Dok diplomate i političari koji prate situaciju u Srbiji, primećuju porast autoritarnosti, još uvek ne postoji dovoljno volje da se o tome otvoreno razgovara„, rekao je Biber za list Danas, komentarišući odnos u Evropske unije prema rezultatima izbora u Srbiji.

Na pitanje o kosovskom problemu, on je rekao da „posle ovakvih rezultata izbora, Vučić bar ne može reći da na domaćem terenu ima prepreku za postizanje kompromisa, posebno sada kada u parlament nije ušla ekstremno desničarska Srpska radikalna stranka„.

Govoreći o otkazivanju sastanka koji je trebalo da bude održan 27. juna u Beloj kući, on je naveo da je izaslanik američkog predsednika za razgovore Beograda i Prištine Ričard Grenelsarađivao samo sa (kosovskim predsednikom Hašimom) Tačijem, i čak doprineo padu Kurtijeve vlade„.

Kako je dodao, „sa optužnicom protiv Tačija njegov partner nestaje i trebaće meseci da bi imao jasnog partnera na Kosovu koji je dovoljno jak i ima mandat za pregovore„.

Očekujem da će EU preuzeti dijalog, što će doprineti sporijem i sistemačinijem procesu„, ocenio je Biber.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…