Biber: Konačni gubitnik izbora u Srbiji je Evropska unija

Florijan Biber

Grac, 24. jun 2020. – Gromoglasna izborna pobeda Srpske napredne stranke pretvara se u poraz za predsednika Srbije Aleksandra Vučića jer parlament bez opozicije ne može da posluži kao smokvin list za legitimisanje navodno demokratske vlasti.

To je ocenio Florijan Biber, profesor Univerziteta u Gracu i koordinator Savetodavne grupe za evropsku politiku na Balkan (BiEPAG).

U autorskom tekstu „Izborni gubitniciBiber ukazuje da je konačni gubitnik izbora u Srbiji Evropska unija. On zato predlaže da Evropska komisija, Evropski parlament i države članice razmotre niz opcija u vezi s pregovorima o pristupanju Srbije EU, uključujući obustavljanje pristupnih pregovora kao kredibilnu pretnju, ukoliko srpska vlada ne preduzme jasne i proverljive korake za obnavljanje demokratskih institucija.

Na parlamentarnim izborima u Srbiji ubedljivo je pobedio jedan čovek čije je lice bilo svuda, a ime na glasačkom lisitiću, iako nije bio kandidat, piše Biber i dodaje da je Aleksandar Vučić pobednik izbora iako na njima nije učestvovao i iako je kao predsednik formalno iznad partijske politike.

Navodeći da je Vučićeva partija osvojila oko 76 odsto mesta u parlamentu Biber dodaje da velika većina otvara vrata za ustavne promene koje bi omogućile režimu, kao u Mađarskoj, da kroji ustav po meri vladajuće stranke.

Tako gromoglasna pobeda pretvara se u poraz za Vučića jer parlament bez opozicije ne može da posluži kao smokvin list za legitimisanje navodno demokratske vladavine predsednika, piše Biber.

Da je u parlament ušlo više stranaka ili grupacija koje su se kandidovale, SNS bi mogla da tvrdi da Srbija ima pluralistički parlament. Sada ne može i na taj način otkriva autoritarnu prirodu režima, ocenio je autor.

I opozicija je takođe izgubila, navodi Biber i dodaje da je odziv birača bio manji nego na prethodnim izborima ali neznatno i da su razlog tome ne samo bojkot, već i Kovid-19 i apatija birača.

Opozicija koja je bojkotovala izbore, uspela je da delegitimiše opoziciju koja je učestvovala, a sama je u isto vreme razjedinjena.

Kao inače nelagodan savez krajnje desnih Dveri, manjih stranaka nastalih rascepom nekada vladajuće Demokratske stranke i nekolicine drugih grupa, opoizicija je sada izvan parlamenta, bez finansiranja, bez jasne strategije i sa malo međunarodnih saveznika i kontakata i čekaju je teška vremena, ocenio je.

Biber međutim smatra da je konačni gubitik izbora Evropska unija.

Srbiju dugo nekritički hvale kao vodećeg kandidata u proširenju EU. Sada je suočena sa parlamentom koji nema demokratski mandat i režimom čija je autoritarna priroda postala vidljivija, naveo je.

Zajedničko saopštenje visokog predstavnika Žozepa Borela i komesara za susedstvo i proširenje Olivera Varhejija, po mišljenju Bibera, bilo je neverovatno kritičko uz pominjanje ograničenog izbora birača i medijske dominacije vladajuće stranke, dok su evropske stranke, što ne iznenađuje, reagovale po partijskim linijama.

Socijalisti i demokrate ispravno su nazvali izbore „ruganjem demokratiji“ i tražili usporavanje procesa pristupanja dok je Donald Tusk iz Evropske narodne partije (EPP) čestitao SNS kao pridruženom članu narodnjačke porodice navodeći samo da „više moći znači i više odgovornosti.“

Proces proširenja ozbiljno je ugrožen izborima. Srbija pregovara o pristupanju više od šest godina, a u tom periodu demokratija i vladavina zakona zaostaju po svim pokazateljima i svim organizacijama koje globalno prate demokratiju, uključujući Fridom haus i Bertelsmanov indeks trasformacije, VDem institut i Ekonomistov indeks demokratije, ukazao je Biber.

On je naglasio da institucije EU, s izuzetkom Evropskog parlamenta, o tome upadljivo ćute.

Ako se EU nakon izbora vrati uobičajenom poslu, to će podstaći i dalju konsolidaciju autoritarne vlasti ne samo u Srbiji, već i kod ostalih u regionu, uključujući Crnu Goru i Albaniju, dodao je.

EU treba da se angažuje oko Srbije, kako bi se suprotstavila skretanju ka autoritarizmu, naveo je Biber i upozorio na rizik da će u Srbiji političke alternative postati više evroskeptične.

Obnovljeni angažman EU zahteva nekoliko komponenti – smisleno posredovanje između vlade i opozicije o tome kako vratiti opoziciju u politički proces, misiju vladavine zakona, a porodice evropskih stranaka trebalo bi da rade na zajedničkoj proceni demokratije, umesto da od demokratije prave partijsko pitanje na Zapadnom Balkanu, naveo je Biber.

Konačno, Evropska komisija, Evropski parlament i države članice treba da razmotre čitav niz opcija u vezi s samim pregovorima o pristupanju.

Te opcije, po mišljenju Bibera, uključuju neotvaranje novih poglavlja u pregovorima, što bi bio signal niskog nivoa.

Ozbiljnije bi bilo pozivanje na klauzulu o neravnoteži, koja je deo pregovora o pristupanju već osam godina i omogućava zamrzavanje pregovora o svim poglavljima ako nije postignut dovoljan napredak u pogledu vladavine zakona.

Konačno, nova metodologija koju je Komisija uspostavila kao odgovor na veto Francuske na pregovore o pristupanju sa Severnom Makedonijom i Albanijom nudi dodatne alate za vršenje pritiska na kandidate za pristupanje. Omogućuje državama članicama da na nekim područjima pregovore drže na čekanju i ponovno otvaraju zatvorena poglavlja, i takođe preispituje finansiranje i druge koristi saradnje.

Najozbiljnija opcija podrazumevala bi obustavu pregovora o pristupanju u potpunosti. Iako bi ta mogućnost u ovom trenutku mogla biti kontraproduktivna, bilo bi dobro razmotriti neke prelazne mere. Obustava pristupnih pregovora, međutim, mora biti kredibilna pretnja ukoliko srpska vlada ne preduzme jasne i proverljive korake za obnavljanje demokratskih institucija.

S obzirom na alate koji su EU sada na raspolaganju da insistira na temeljnim vrednostima EU u pristupnim pregovorima, njihovo nekorišćenje bi cementiralo izborni rezultat kao izgubljenu priliku za Srbiju i za EU.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…