Biber: Borba protiv korone ne sme da bude opravdanje za kršenje demokratije

Florijan Biber

Beograd, 19. april 2020. – Borba protiv korone jeste jako bitna, ali ona ne sme da bude opravdanje za kršenje demokratije, a kada se donose mere bez saglasnosti Parlamenta upravo dolazi do toga.

To je upozorio, u intervjuu za Nova.rs, Florijan Biber, profesor Centra za jugoistočne evropske studije Univerziteta u Gracu.

Videli smo svuda da Skupštine mogu da rade i u krizi. S toga nije dobro opravdanje koje smo čuli od zvaničnika u Srbiji da Parlament ne može da zaseda zbog zdravstvenih mera. Važno je imati u vidu da borba protiv pandemije nije sprint, već maraton i zemlja koja želi da demokratija opstane ne može da funkcioniše bez Parlamenta neko duže vreme”, ističe Biber.

Čuli smo upozorenja i evropskih institucija, ali i lokalnih nevladinih organizacija povodom mera koje je srpska vlast donela, pre svega zbog mogućnosti zloupotrebe epidemiološke krize. Kakva je vaša ocena poteza Vlade, ima li prostora za zloupotrebu vanrednog stanja?

Već vidimo neke zloupotrebe. Hapšenje novinarke (Ane Lalić) je jedan od primera kako se zlouptrebljavaju te mere. Kada se da takva moć da Vladi, ne samo u Srbiji, već i u Evropi i u svetu – svuda gde se donose slične mere – kada nemate demokratsku kontrolu onda se povećava opasnost zloupotrebe. Ovo je poslednji u nizu dokaza da vlast u Srbiji ne uzima za ozbiljno potrebu da Parlament radi svoj posao i da bude prostor i za kritične glasove i kritična pitanja. U Srbiji je i pre preduzetih mera postojala opasnost od smanjenja demokratije, uticaj parlamenta je već bio umanjen.

Intervju, u celosti, možete pročitati na sajtu  Nova.rs.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…